Gútai önkormányzat #911 “back in business”

Újra itt van a nagy csapat :). Kezdődik a gútai testület soron következő 35.ülése. Lehangoló a mai dátum (#WTC9112011), remélhetőleg ez nem pecsételi meg a mai hangulatot a teremben. Bár egy zárt üléssel kezdünk, ahol képviselőket érintő problémáról váltunk pár szót röviden.
Kilencen vagyunk a teremben a kezdésre a képviselők közül, a 17-ből. A mai ÁÉH-ok jóváhagyásához 11 szavazat kell, a polgármester tájokzatat minket többen jelezték később csatlakoznak.

A képviselői interpellációk kiértékelésével kezdünk. Rengeteg dolog el lett végezve amit a testülettel közösen hagytunk jóvá az elmúlt üléseken. A lenti galériával talán jobb szemléltetni mi mindenről is van szó:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Agátová vízelvezetés

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Aszfaltozás

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Nagyszigeti csárda

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Erdő utca – járdák

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Podhájska kaszálás

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Újiskola bekötése (áram)

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Szlovák iskola hőkanálsi javítás

A kiértékeléshez páran fűztünk komentárt. Németh Iveta kérdezte: “Ha csinálja egy újonnan kinevezett személy a vízelvezetési munkák felmérését, nem lehet hogy drágább lesz ez a városnak? Abban a közbeszerzésben benne volt-e a vízelvezetés? Ha nem akkor miért nem együtt volt kezelve?“. A válasz: nem volt benne, külön fogjuk meghirdetni a vízelvezetés megoldása a Radnóti utcában.

Az első blokkunk ma is az iskolaügyi határozatok, ami most rekordot döntött:
, a teljes ÁBC-t átvesszük a kollégákkal ma úgy látom.

Első programpont: a szlovákiskola igazgatanője, Sladká Éva nyugdíjba megy ezért ki lesz írva pályázat a posztra. Jövő év Február 1-én új igazgató folytathatja a munkát ezen a poszton.
Az iskolaügyön belül a következő érdekes pont az alpiskoláinkba történő beriatkozások alakulása, a reális számok a most kezdődő iskola évben. Takács Imre az iskolaügyi osztályról ismerteti a számokat, amiből nem világos tisztán mennyi is a gyerkőc összesen. Így kértem a magyarázatot. A hivatalvezető tájékoztat minket: “szpetember 4-én a létszám 109, a téli előrejelzés 107 volt“. Ezt kérdeztem csak azért (kicsit sugallva annak akinek ez inge..), mert az idén januári iskolaügyi botrány (az általunk támogatott megoldási javaslat) ezek szerint valós veszély (legalábbis  részben) lehet a jövőben. De nem vagyok megmondó ember, és ne legyen igazam! Mindenesetre örömmel vettük tudomásul a nyílt osztálylétszámokat az alapiskolákban.
Az II.Rákóczi F. AI esetében a testület jóváhagyta azoknak az ablakoknak a cseréjét, amelyek katasztrofális állapotban vannak a folyosókon. Ezt a város fogja elvégezni még ebben a hónapban. Mi megállapodtunk abban, hogy az öregsuli épületét is rendbe szeretnénk hozni a közeljövőben, így bármi akut probléma vagy lehetséges pályázat (önrész jóváhagyása) számunkra nem lesz kérdés.

Mészáros Imre terjeszti be városi bérlakásokkal kapcsoaltos tervezetet. Ami a legfontosabb, hogy a SFRB fondból tervezünk újra városi lakásokat építeni a Rózsa utcán:

, végre! Ennek már ideje nagyon, mert az összes bérlakásunk ki van adva és van is rá igény. Szóval kis türelem, lesz! Viszont azt azért elmondtam, hogy az előző városi lakások “hibáiból” tanulva: figyeljen a hivatal és az érintett dolgozók a teljes folyamatra. Ne legyen hiba a projektben, kivitelezésben, ne kelljen utólag ajtókat cserélni önkoltségen. Amennyiben mégis előfordulna (mert emberek vagyunk, hibázhatunk) legyen számonkérhető! Ha minden igaz 24 lakás fog épülni a meglevő 18 lakás mellé. MEMO MAGAMNAK: Központi fűtéssel tervezzünk?
Ugyanennél a pontnál beszélünk végre a “tanárlakásokról” az öregiskola mellett. Volt erről sok bizottságon szó, ami biztos: fel lesz ujítva az épület 2018-ban! A részletekről, hogy milyen célra lesz felhasználva később dönt a testület.

Ennek nagyon örülünk, végre beszélünk róla. A központban, patinás epület, az iskola mellett, méltatlan állapotban. Meg kell csinálni! De előbb meg kell egyeznünk, hogy milyen célra akarjuk használni. Ezt említette az Imre, hogy erről volt már több elképzelés a  bizottságokon. Igen volt, nekünk is van :). Erről majd a következő hónapban, vagy a komentekben beszélhetünk. Annyiban maradtunk, hogy Októberben visszakerül ez a pont konkrét számokkal, amit addig a bizottságok tárgyalni fognak. Így fest most az épület:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A továbbiakban kaptunk Halász Lászlótól (vagyonjogi osztály vezetője) beszámolót a telekcserékről a JRDvel. Ami a legfontosabb az a Dögös területe. Folyamatban van, annyi biztos hogy már a szövetkezet tulajdona (ROEP) és hajlandóak a telek cserére a várossal (több építményük alatt a városé a terület). Amiről nem kaptunk konkrét információt: mikor megy ez végbe? Remélhetőleg hamarosan, minél hamarabb.

33. Gútai vásár és búcsú kiértékelése – minden évben a vásárt véleményzei a testület is. Ami ebben a székben nekünk most a legfontosabb: gazdasági bilancia és gútaiak elégedettsége. A költségvetéshez ennyit kaptunk:
Az elégedettséghez pedig várom az észrevételeket :). A helloGúta idén is készített egy felmérést, még szeptember folyamán várjuk az észrevételeket és kérjük a városiak véleményét. Itt tudjátok ezt az online kérdőívet elérni. Továbbá Ernővel  közösen kértük, hogy összegezzünk mindent: mennyi volt az áramfogyasztás? város fizette, minden árus esetében, helypénz formájában a bevételt látjuk, de pl.a x ezer Watt elfogyasztott áram (vidámpark, sütők etc.) árát nem. Vagy mennyit kellett túlórázniuk a városi alkalmazottaknak, hogy a vásár sikeresen lemenjen hivatal, rendőrség, gúta service)?  Ezeknek a számoknak a tükrében dolgozzon mán ki a hivatal egy rendes számadást a vásárról és azt tárgyaljuk meg mert valószínű nem pluszról fogunk beszélni a végén.
Ugyanakkor ismét el kellett mondanom: több éve kérem foglalkozzunk érdemben a vásárral.  jó ez így? ha igen azt is elfogadom. csináljunk színvonalasabbat amitől nagyobb bevételt és részvételt várunk? csináljunk olcsóbbat de ingyeneset? 

LIDL – A helyzet a következő. Ketté kell venni ezt a témát:
1. a város épülete és telke– előszerződésről tárgyal a hivatal a developerrel, testület már jóváhagyta a folyamatot az előző ülésen (amint van leokézott előszerződés újra testület előtt lesz).
2. további érintettek – pl. a malom este. na erre semmi ráhatásunk nincs sajnos. jelen pillanatban nem is tudom hol tart a dolog. annyi biztos hogy megfúrták az eladást, mivel kérvényben fordultak a műemlékvédelemhez…. igen, ez ilyen. ha nekem van a kertemben egy épület amire XY azt mondja ez nemzeti érték, akkor ez így történik.
Ezért az anyagunkban csak a várost érintő kérdések szerepelnek. Ehhez Németh Iveta kért szót: szerintem lassítjuk a folyamatokat, míg a szerződést véleményezzük. sokan várják a Lidl üzletét Gútán, a szerződés már nálatok volt miért csak ilyen későn küldtétek ki. A polgármester ezt kikérte magának: csütörtökön jött meg a javaslat, pénteken szétküldtük a képviselőknek. Majd Finta Zoli hozzátette: ez egy nagyon hosszadalmas folyamat, és sokat dolgozunk vele hogy a szerződés jó legyen... Iveta ez után megjegyezte: hivatalvezető te csak egy tanácsadó szerv vagy, ne adjál nekem ilyen jellegű utasításokat mert én vagyok a képviselő!
A következő pontban, szintén a Lidl-el kapcsolatban, Mészáros Imre számol be a Sedus Group kérvényéről (a developer aki vásárolja a területet a Lidl építéséhez): a városfejlesztési tervünk tartalmazza, hogy hol mit lehet építeni. azon buelül a zónatervek (kissebb része a városfejlesztési tervnek) szabják meg pontosan milyen építmény, milyen messze a másiktól etc. Ezzel a határozattal elindítjuk azt a folyamatot, hogy egyáltalán lehetőség legyen (majd ha megkapja a Lidl építésére a várostól a Sedus Group az építkezési engedélyt – szintén a testület határozatára majd, az építésügy hivataltól) itt a központban ekkora alapterületű üzletet építeni. Ez egy hosszú (akár 6 hónapos) folyamat, aminek a költségeit a developer állja természetesen. Viszont e nélkül a döntés nélkül nekik lutri felvásárolni a területeket, nem tudhatják biztosan megengedi-e a város az építést majd. Természetesen a testület ezt elindítja, jóváhagyja. Hiszen az Októberben tárgyalandó előszerződésbe bele foglaltatik, hogy csak és kizárólag Lidl épülhet oda.

Ez után következett egy érdekes pont. Érkezett egy kérvény Balázs Mária szemész doktornőtől: kibérelné az egészségügyi központban az egy üres rendelőt. A doktornő el is jött az ülésre, türelmesen kivárta mire sorra kerül a pont majd szót kért. Ezt megelőzően a polgármester kérdezte tőle nem volna-e jobb a Kostolné 32-esben neki? Q: nem lidl lesz ott?
Először bemutatkozott nekünk (3 országban tanult, férje gútai, 4 gyermekük van, ide költöztek, beindítaná a praxisát, más szemészettel kapcsolatos szolgáltatást is indítana). A doktornő elmondta, neki itt felel meg a rendelő állapota és az az egészségügyi központja a városnak…  Már eleve a digitális rendszerben a bizottságok véleményét nem értettük:

Sőt, a továbbiakban történő kérdezz felelek sem volt túl egyértelmű: nem volna máshol jobb? oda liftet akarunk építeni és majd onnét akkor el kell menni az nem baj?De biztos?  Viszont a doktornő ott volt, szerencsére, és minden kérdésre választ adott valamint elfogadta hogy a elmondási idő 2-3 hónap lesz. De ez milyen hozzáállás egyébként? Van kiadó rendelőnk az orvosi központban. Kérvényezik a bérbevételt mi meg kapásból felajánlunk egy másik helységet, olyan épületben amit lebontásra ítéltünk már. Úgyt magyaráztáka kollégák (MKP): mert ide felvonót tervezünk (mellesleg 5 éve csak pénz nincs rá mert olyan ajánlat jött hogy 170ezerbe kerül).
Erről ennyit. Jóváhagytuk a bérletet. Amíg meg megépül a lift lehet megürül másik rendelő az épületben…

Kárpáty Ernő barátom bizottságához (sport) eljutott több sportklubtól felkérés a sportcsarnokban a kihangosítás és a beltéri világítás modernizációjával kapcsolatban. Működött a komunikáció, az én bizottságomhoz (energetika) is elért a dolog. A bizottság tagja, Leczkési Sándor, vállalta, hogy díjmentesen leméri a fényerőt és készít egy árajánlatot erre. Ezt a bizottságomon beterjesztettem, javasoltuk is a testületnek tárgyalásra.
A frakciónk nevében írásban nyújtottunk be múlt héten kész javaslatot, költségvetést, méréssel igazolva a lámpák cseréjének szükségességét. Képviselőtársaink megértették miért kértük ezt és a többség meg is támogatta. (Nagyon köszönjük mindenkinek!). Így a Gúta service már Szeptemberben megcsinálhatja a hangszórókat. Majd az októberi testületen a beltéri világítótestek cseréjét (LEDre) a város rövidtávú fejlesztési tervébe próbáljuk belefoglalni, már a kész anyagunk szerint.

Az ülés végére maradnak az interpellációk! Mivel fél9 elmúlt, mi bejelentettük: a digitális rendszerünkön beküldjük az interpellációinkat. A szóban elhangzottakat a GútaTV oldalán megnézhetitek.

Forró Tibor
FFKF/helloGúta elnöke

Vissza