Alma mater

A tavaly Májusban  történtek után számunkra nyilvánvalóvá vállt, hogy a gútai magyar alapiskolák működését meg kell reformálni. Arra jutottunk, hogy a kialakult helyzetet meg kell próbálnunk az iskolák és a diákok javára fordítani. A “Szuperiskola” koncepciónkról itt olvashattok. Már akkor indulatoktól fűtve, propaganda célból “oldalt” választottak a testületben páran. Holott nem ez volt a kérdés, már akkor sem. Az akkori véleményeket a mai megnyilvánulásokkal össze lehet vetni, lehet hasonlítani mennyire hasonul a vélemény ennyi idő alatt. Na nem a miénkről bszélek… Mindenesetre meg kellett, hogy várjuk a végleges beiratkozások számait. Minden trükk és fondorlat után, szeptember elején ez meg is lett. Ezt követően jeleztük a képviselők és a hivatal felé, hogy foglalkozni kell a kérdéssel, még mielőtt késő lenne (szeptember 2016). November végén került sor az előzetes egyeztetésre, ahol sikerült elindítani a folyamatot: beszéljünk róla!
A hétfői workshopon, fórumon jelen volt a “munkacsoport” aki Decembertől, többször ülésezve, elemezte a problémát és próbálta az összes alternatívából prognosztizálni a következő évek alakulását. Arra jutottunk: egy magyar városi fenntartású alapiskolának kell kialakulnia, a jelenlegi kettő összeolvadásával. Így a legkissebb a valószínűsége annak, hogy az egyik vagy másik intézmény kárára kell döntéseket hoznunk a testületben a jövőben, így tudjuk biztosítani a folytonosságot és a minőségi oktatást. A frakciónknak is többször kellett e közben tárgyalnia, mert rengeteg kérdés merült fel bennünk is. Mindenesetre, az indítványt támogattuk, azzal a feltétellel ha ezt a változást lehetőségként a város kihasználja, létrehozunk specializált osztályokat és Palkovich Viktor nevét viseli az intézmény.

Január 23-án került sor az első nyilvános fórumra ez ügyben ahova a munkacsoport tagjai (polgármester, alpolgármester, hivatalvezető, iskolaügyi osztály, iskolaügyi bizottság elnöke – Madarász Robi, frakciók képviselői: Árgyusi Imre, Forró Tibor és Lengyel Pista) várták a két iskola dolgozóit, oda járó gyermekek szüleit, hogy megvitassák a helyzetet és a megoldási lehetőségeket. A fórum lényegét a GútaTV adásában meg lehet nézni, akár online is.

Iskolaügyi fórum (Photo: Fűri “Sused” Gábor)

Ezt követően szerdán, Január 25-én ülésezett a Városi tanács. Ott újra részletesen boncoltuk a 3 alternatívát, újra felmerültek ugyanazok a kérdések, melyekre hétfőn adtunk-kaptunk választ. 2 órás egyzetetés után a tanács 5-1-0 arányban a 3.variánst, az összevonást javasolta a testületnek.
Még az nap meghívást kaptam a Corvin suliba, mint frakcióvezető, a tanári karral közös gyűlésre. Ide meg volt hívva a polgármester, hivatalvezető és a frakciók vezetői. A gyűlésre pénteken, Január 27-én került sor, délután 14 órakor. A Corvinos tanárok aggályaikat fejezték ki a tanítás minőségének romlásával kapcsolatban, a kollektíva felhigításával és munkahelyeikkel valamint a folyamattal járó plusz munkával kapcsolatban (logisztika a két épület közt, osztott órák, helyettesítések etc.). A tervezett egy órás gyűlés, valójában két és fél óra, végeztével úgy éreztem legalább az érintett tanárok aggályait, részben legalább, eloszlattuk a kérdéseikre választ tudtunk adni. Kifelé menet rengeteg szülő várakozott kint a pavilon előcsarnokában. Mikor kérdeztem mi lesz, azt felelték összülői értekezlet van. Többen indulatosan kérdeztek: “te meg hova mész“. Nem tudtam erről a gyűlésről, meghívást nem kaptam, nem is terveztem vele, így nem volt időm maradni. Viszont a jelen levő szülők közül párat még este felhívtam. Persze semmi információt nem kaptak azokra a praktikus kérdéseikre amelyekre kellett volna.
Többek közt ezért is szerettünk volna pár félinformációt, aggályt tisztázni azokkal akiket érint, érdekel. Így szombaton, Január 28-adikán, hoztuk össze a frakciónk Képviselői Fogadóóráit a témában. 25-en voltunk jelen, több mint két órát beszélgettünk a helyzetről. Jelen voltak tanárok és szülők is. A tanárok aggályaira akkor is elmondtam, most is leírom: elbocsátásokat nem támogatunk, a testület és a polgármester is ezt így véli és kiáll e mellett. Egy anyuka kérdezte hova irassa most első osztályba váró gyermekét. Gyakorlatilag amlyik suliba csak szeretné, az első osztály valószínű a Corvin épületében indul csak (ha nem lesz elég jelentkező elsős a Rákócziba). Többek közt e-mailben is jöttek megkeresések felénk, érdemi és gyakorlati kérdésekben, melyekre minden esetben elégséges választ tudtunk adni. Ennek ellenére úgy látjuk, a lakosok informálása csak részleges volt. Holott feltételeztük, ebben a két iskola kollektívája az elejétől kezdve partnere lesz a fentartónak. Sajnos nem így történt.

Ma, Január 30-án, hétfő van, a day of days, döntésnap van, ítéletnap a képvislők számára. A tanácsterembe kissé késve érkezem (mondanák ismerőseim: semmi új a nap alatt 🙂 ). Nem mondom, hogy meglepetten, vettem észre, hogy sok szülő és tanár van jelen az önkormányzat ülésén. Többen transzparensekkel: az iskola nem eladó, nem adjuk az iskolát, nekünk kellenek az iskolák és hasonlók. A polgármester nyitja az ülést, majd a legérdekeltebb és a mai legfontosabb témát Takács Imre vezeti fel. Majd szót kap a Rákóczi suli igazgatója: támogatom az egy erős magyar iskola létrehozását. Utána pedig a Corvin suli igazgatója kap szót: ugyanaz a kétség van bennem mint január 23-án, mikor meghívtak a fórumra. kételyek maradtak a szülőkben, ugyanígy a pedagógusokban. el tudjuk fogadni ennek a lépésnek a majdani szükségességét, ezt most nem így érzem. Arra kérem a testületet, hogy gondolja meg a döntését, mert szerintem az iskola még megmenthető.

IMG_7994

Nagyon sokat beszéltünk mi erről a kérdésről, négyen és többen is. Meghallgattunk rengeteg véleményt és érvet. Mentünk és “krétük a pofont”, azért amit még el sem határoztunk. Mindent összevetve ma is még mindig több mint “3/4” részben bizonyosak vagyunk, hogy ezt a kényelmetlen, súlyos döntést ma itt meg kell hoznia a testületnek. De ne szaladjunk előre, jönnek a kérdések és az érvek:

Gőgh Misi, a helyi MKP frakciójának vezetője, mondja el aggályait a szerinte elsietett döntés ellen. Majd hozzáteszi annak ellenére, hogy személyesen nem támgatja az összevonást, azok a képviselők akik igen pedig nem gazemberek. Danke!
Őt követően Samu Pista kolléga beszédét hallgathattuk meg, mint képviselő, mint MKP frakciótag, mint MKP OT tag, mint tanár… Ezt szerintem elkérem tőle és csatolom később. Egy szónak is száz a vége: nem támogatja az összevonást. Értem az Ő érveit is, neki sem egyszerű a helyzete.
Németh Iveta a független frakció elnöke: ha jövőre tényleg nem lesz első osztály a Rákócziban akkor is 26 ezer euróval többet kap mintha a közös iskolát számoljuk. Nekem minden iskola fontos, elhamarkodottnak tartom ezt a döntést. Számok tekintetében van igazság a mondanivalójában.
Árgyusi Imre a független frakció tagja: az elmúlt időszakban mindenki látta milyen konkurencia harc indult a diákokért, ebben az esetben az önkormányzati iskoláknak egyforma feltételt kéne biztosítanunk.
Ferencz Laci kért szót: Nem leszek olyan hosszú mint az előttem szólók, nem akarom az MKPs kollégák szép gondolatait elrontani. De mégis, az lett a szeptemberi döntésünk vége, hogy januárban elénk teszik az anyagot hogy döntsünk, úgy hogy az iskola tanácsok nem tárgyalták?? Pozsonyban két magyar iskola van, és a Püspöki sikolának 120 diákja van. Kérdezem azt: a hivatal vagy a vezetés mit tett azért, hogy ide jöjjenek a környékről gyerekek, hisz az iskolabuszt is elvettük?
Igaz, nem volt pénz 2012-ben a pacsérki és királynéréti buszra. Mint sokminden másra akkoriban. De most újra lehet tárgyalni, ha van rá igény, legyen.
Angyal Béla kért szót ismét: Olyan csöndek voltak itt az előbb mint régen amikor néha-néha nekem el kellett mennem a kommunista pártgyűlésre. Ott volt ilyen csönd amikor az emberek nem mertek szólni. Itt arról van szó, hogy a pedagógusokat és a szülőket vegyék komolyan. Szerintem semmi nem indokolja az intézmény bezárását, egy átlagnál nagyobb iskolát szüntetünk meg. Nagyon rossz üzenete van. Hogy képzeljük azt, hogy a nem létező iskolának a nevét is meghatározzuk. Most nagyon egyet tud érteni Samu Pista által felolvasott országos MKPs elvekkel. De értem mire akar kilyukadni, ami az üzenetet illeti tényleg nem egy jó omen. Viszont helyi szinten gútaiként gondolkodva. Látva és tapasztalva az elmúlt évek iskolaügyi dolgait ez más fényben tünteti fel számomra ezt a dolgot. Bizonyám! Más volt a testületi összetétel, a hivatalvezető az iskolaigazgató..de problémák akkor is abból fakadtak zömében hogy két intézményünk közt kellett “igazságot” tenni.
Fekete Szilvia, az érintett szülők közül, kért szót: a szülők többsége nem támogatja az összevonást, hiányoljuk az előkészítést. Készült-e óvodás gyermekek szülei körében felmérés, melyik iskolát fogják választani? Ha nem lesz Corvin és Rákóczi, vajon fogják a szülők választani az egyesített iskolát? Ki lesz a felelős ha ez nem sikerül? Nincs garancia arra, hogy az egyesítés után megoldódnak a problémák. Azt kérjük vázoljanak fel jövőképet, halasszák el a döntést. Ezeket a szavakat, szófordulatokat hallottam már több ember szájából is a múlt héten. Vannak jogos aggályok, mi sem vitatjuk. Nem tudok mindenre választ, de arra sem hogy mi lesz két év múlva ha minden így marad. De matekból jó vagyok, tudom hogy a valószínűség mit jelent, és sajnos ezek a számok a két külön iskola ellenében erősebbek. Nem szeretnék aszisztálni egy iskola valódi bezárásánál és tömeges pedagógus elbocsátájtást végignézni.
Az is elhangzik az ülésen, hogy a tanárok papirfecniken leadott kérdéseit nem olvasta fel a polgármester a fórumon. Hát én kíváncsi voltam a kérdésekre, el is kértem az iskolaügyi osztálytól. Mikor olvastuk a srácokkal nem kevés izgalmas kérdést találtunk, mint pl.: Kinek az agyában pattan ki ez az ötlet??? …Vagy csak bosszúból tönkreteszünk 2 alapiskolát??? … Miért érdeke a „szakmai bizottságnak”, hogy leépítse a saját iskoláit csak azért, hogy az egyházi iskola fellendüljön? … Hány pedagógust fognak elbocsájtani? Mikor tudják meg az alkalmazottak, hogy nincs munkájuk? Ha el kell valakit bocsájtani, és lejár az illetőnek törvényileg végkielégítés, ki fogják tudni fizetni? Erre lesz pénz??? … Mi alapján döntik el, hogy kit bocsájtanak el? …. Az iskola-összevonás szakmai racionalitások alapján történik, vagy anyagi érdekek vezérlik vagy politikai és egyéb személyi szempontok is közrejátszanak? Hát, kissé csalódtam. Iskolázott pedagógusok gyakorlati kérdéseire számítottam. Olyasmire amit szombaton a fogadóóránkon hallottam a résztvevő pedagógusoktól.
Samu Pista javaslatára módosításként a testület szavazott a programpont elhalasztásáról. A javaslat nem ment át. Mi tartózkodtunk a módosításról. Nem azért mert nincs véleményünk (ma kell erről dönteni, ennyi indulat és fórum után nincs mire várni), csak barátibb volt tartózkodni mint kategorikusan elutasítani egy javaslatot.
Németh Iveta a frakciójuk nevében időt kért a szavazás előtt. Így alkalmam nyílt levegőzni egyet, helybe mentem a pofonért, megint… Ebben a 10 percben több emberrel is beszéltem a tanácsterem előtt. Akik kifejezték aggályaikat, meghallgattam, mérlegeltem. Volt olyan szülő is aki ordított velem a lépcsőn, vádaskodott, személyeskedésbe vitte a dolgot. Ameddig tudtam tűrtem. Tudtam hogy azt akarjátok hogy az egyházi fejlődjön kommentre már nem tudtam válaszolni, cinikusan csak egy: Persze, csak ez a cél, semmi másra nem jó ez az egész. Ezt te sem gondolod komolyan ugye? jött ki belőlem… Több hetet rászánsz, készülsz, törvényt bújsz és kérdezel. Mire dönteni kell mindenki más jobban tud mindent és te leszel a szemét képvislő. Esetenként még meg is fenyegetnek. Nem számít, mi választottuk! Kibirjuk ezt is, senki nem mondta hogy könnyű lesz.
A szavazás előtt pedig a padból az egyik kollégánk fordult hozzám kérdéssel: Tibor, miért lesz ez nektek jó, milyen érdeketek van ebben? Először azt hittem viccel, majd teljesen őszintén mondva: Dehogy van érdekünk ebben, ugyan már!  Felspanolt ez a kis intermezzó, kíváncsi volnék mit konspiráltak össze velünk az emberek. Ti tudtok erről valamit? Miért jó ez nekünk, vagy miért lesz jó? Írjátok mán le kommentben ha tudtok valamit légyszi..
Végül következett A SZAVAZÁS: A testület több mint 70%-a támogatja az iskolák összevonását (12-4-0)!! Végül a polgármester elmondja álláspontját: … jól döntött a testület ma. Három órás tárgyalás után folytatja, illetve kezdi a mai ülést az önkormányzat. Az alpolgármester zárszóképp felolvas egy nyilatkozatot, melyel mi 4en is egyetértünk: Nyilatkozat MsZ – iskolák.

A továbbiakban olyan konstruktív munka folyik, amire ritkán van példa. Persze ehhez hozzájárul, hogy majdnem mindegyikünk le szedálva a kialakult helyzet miatt. Többen távoznak is az ülésről. Minden esetre a következő pontokon, rövid érvek és felesleges “szónoklások” nélkül halad át a testület.

Egy érdekesség a mai ülés végére. Tavaly itt járt egy Cseh befektető, aki szertne a Déli zónánkban befektetni családi ház, sorház és társasház építésre. Akkor azt kértük hozzon konkrét javaslatot. Most itt egy konkrét vizualizáció a déli zónában található lakópark kiépítését mutatja be. Továbbá a cég a telek vételár, csere, felfizetés (még tárgyalások témája lesz) ellenében egy új sportcsarnokot építene a városban. A tavalyi beszámolója alapján ezzel kezdené az építkezést.. Tényleg lehet új sportcsarnokunk jövőre?!

Nézzétek meg, nagyon impozáns. Ha csak a felét építi meg, na meg persze a versenypálya méretű sportcsarnokunkat (kézilabda, teremfoci, kosárlabda etc.) akkor is megéri. Nem egyedi projekt ez részükről, Liptovsky Mikulás városával nemrég kötött szerződést a cég hasonló parkra és van már egy kész park is Szlovákiában. Mészáros Imre elmondja, hogy a cég építi ki az utakat, járdákat, közműveket is ami a város tulajdona marad. Itt fontos megjegyezni, hogy pár éve kaptunk számításokat, melyek szerint több mint 900€-ba kerülne a városnak 1m megépítése (6m úttest, 2x járda, közvilágítás, víz és kanalizáció, villamos hálózat).
Természetesen a lakások, házak eladásra kerülnek majd. Megjegyzem ezzel kapcsolatban azt is már megkaptuk múlt héten, hogy: aztán ki fog benne lakni, majd keletről hoztok romákat ugye?! No komment 🙂

Az interpellációk keretén belül kértem, ha lesz végre kamerarendszere a városnak a fahíd és malom képét használja fel a város a weboldalain is, turisztikai célzattal. Továbbá tegnap jelezték barátaim, hogy küldtek petíció formájában kérést tavaly év végén gyermek játszóterek kiépítését szorgalmazva. Arra kértem a vezetőséget informálják a lakosokat a “játszótér projekt” fejleményeiről avagy a hivatal-város által tervezett játszótér építésről vagy rekonstrukcióról.

Ezzel zárul a mai testület. Megindító meccs volt…
Forró Tibor

Vissza