Napló: 25.önkormányzat

Preambulum: Dostal som už mnoho krát dotaz, že by bolo dobré keby som niektoré časti písal aj v slovenčine. Mno, momentálne by to bolo ťažko realizovateľné, ale v budúcom roku, ak sa nám podarí, už budeme mať dvojjazyčne celú stránku. Kde sa plánuje v komentoch aj preklad jednotlilvých častí mojho blogu.
Ma, Október 10-én, ülésezik a gútai testület ebben a választási ciklusban 25.-ször. A nyári ülések után, ma végre nincs 20+ fok a nagyteremben. A mai program tartogat pár érdekes pontot, mint pl.: a “Lidl féle telek eladás”, az iskolaügyi anyagokból pár érdekesség, telekeladás az Exal cégnek, rövidtávú városfejlesztések etc. 

Az ülés elején a polgármester ismerteti a programot, majd pár programon kívüli pont kerül napirendre. Többek közt Angyal Béla kéri, hogy a CoopJednota kérvényét is tárgyaljuk ma. Jogos, gondoltam alapból itt lesz. A központi parkolóról van szó, amit 4 éve elkezdtünk…de erről majd később.
Az interpellációk kiértékelésével kezdődik az ülés. A polgármester elmondja, hogy regeteg interrpelláció érkezett és sok munka el lett végezve. Pár érdekes infó: a Lesná utcai ház, ahol illegálisan építkeztek mire kimentek a hivatalból már eltüntették; a sportcsarnok felujítása is folyamatban van, itt a fűtés rendszer javításáról van szó; a temetőben épül az új urnafal..
img_5703Az interpellációk  kiértékelése után, Lengyel Pista jelzi hogy: a 40 éves nyárfa, hogy nem veszélyes ebben nem vagyok biztos; a parlagfűvel kapcsolatos kérdésemre is semmi nem történt, hálás leszek ha jövőre le lesz permetezve de szerintem el lesz felejtve, mert az van írva hogy “priebezsnye” de nem csináljuk; a novozámockán a szerződéseket nemhiszem hogy valaki elolvasta, mert ha ez így jó hogy 300m2 éves 100€-ért… Konrét választ nem kap, folyamatban van minden. Forgács Attila kért szót: a Béke utcai buszmegálló esetében mozdulnunk kéne mert van idő tényező ami sürget, egyenlőre ha kivétel táblát helyeznénk el a buszoknak az megoldaná a problémát. 

Kezdődik a program szerinti ülés, az első “csomag” az iskolaügy. Első körben az iskolaügyi költségvetés módosításokról van szó, indokolt változások, melyeket minden bizottság támogat, a testület is jóváhagyja.
A következő az “újiskola konyha“, beszámolója. Lengyel Pista megjegyzi hogy a kivitelezőnek vannak tartozásai harmadik fél felé, amit jó volna még az előtt “kiffizetettnek tudni” mielőtt ez a cég év végével megszűnik. Béla kérdezi, hogy volt szó egy külön helységről a tanárok részére, ahol nyugodtabb körülmények közt tudnak étkezni. Kéri, hogy ezt a termet hozzuk létre. Horváth Árpád rögtön válaszol is, hogy ez a projektnek nem volt része, de  a konyhafőnökkel már egyeztettek, a város saját munkásaival fogja kialakítani.

Takács Imre számol be a beiratások eredményéről:
II.Rákóczi – összesen 233 gyerek, ebből 25 nulladik és első osztályban együtt
Corvin – összesen 340 gyerek, ebből 49 (!) a két első osztályban
J.A.Komensky –  összesen 221 diák, ebből 34 gyermek a két első osztályban
Brünni ovi ban 154 gyerkőc
Lesná 10 oviban 118 gyerkőc
Művészeti alappiskolában 243 tanuló
A CVČben pedig 382 diák van külömböző körökre beiratkozva.

A következő része az anyagnak az iskola tanácsok összetétele. Lejárt a megbízás az eddigi tagoknak, ma újra iskola/ovi tanácsokba delegál az alapító (Gúta város) képviselőket. A polgármester és Takács Imre ismertetik az anyagot majd Kockzás Bea, alpolgármester, felolvassa a javaslatokat. Árgyusi Imre kér szó, aki elmondja hogy szerinte ez a pont is megérdemelt volna egy előzetes egyeztetést mert ez fontos. De többek közt Hájas és Samu kolléga II.Rákóczi iskola tanácsa esetében nem találom az összhangot, és ilyen összeállításban nem szeretnék továbbra része lenni az iskola tanácsnak, mert szerintem ez összeférhetetlen és etikátlan.
Németh Ivetka kért szót, a frakciójuk is áttárgyalta ezt a pontot és a frakciójuk úgy döntött, hogy ez etikátlan és így nem jelölnek senkit. De szeretnék megkérni azokat akik szerepelnek ezen a listán és 3 hónapja ellene voltak, hogy gondolkozzanak el magukon, mert azok voltak ellene akik jelölik magukat a másikba. Egyúttal megköszöni a Corvin tanácsának az eddigi munkát.  A polgármester véleményezi a dolgot: ha képviselő volnék és felkérnének hogy dolgozzak egy iskolatanácsban akkor meg sem nézném ki a tagja és vállalnám… Mi itt tudjuk, hogy kiről van szó.. részben jogos a felvetés bizony!  Szünetet kért az MKP frakció, ugyanígy a többi is. A szünetben egyeztetések folytak a jelölésekről, majd a sértődést meg a ki nem mondott gyanúsítgatást félretéve végül a Független Frakció is jelölte mind a 4 tagját az iskola/ovi tanácsokba. Az újonnan alakult iskola tanácsokban tehát a következő 4 évben a testületből fog dolgozni (szavazatok száma, 16an voltunk jelen):
 – Corvin M. AI – Viola (13), Madarász (13), Forró (12), Fekete (11), Németh I. (6)
 – II.Rákóczi F. AI – Hájas (14), Kárpáty (14), Lengyel (14), Samu (9), Árgyusi (8)
 – ZŠ J.A.Komenského – Koczkás (13), Kögler (15), Ferencz (13), Forró (13)
 – Brünni téri ovi – Koczkás (14), Samu (14), Forgács (13), Angyal B. (13)
 – MŠ Lesná – Viola (13), Angyal T.(14), Németh (15), Kögler (14)
 – Szabadidőközpont – Gőgh Misi (9), Angyal B. (7)
 – Művészeti alapiskola – Domján E. (15), Madarász (13), Lengyel (14)
Három esetben volt több jelölt mint amennyi a delagálható tagok száma, áthúzottal aki “nem fért be”. Mi nem szerettünk volna ebből presztízs kérdést csinálni (sem “súlytalan” ügyben rosszallást szítani), így mi azokat a jelölteket támogattuk akik mi szerintünk a leglogikusabb döntésnek tűntek ma… A frakciónk jelöltjei minden esetben támogatottságot nyertek. A “matek” csak a 2 magyar tannyelvű alapiskola esetbén nem jön ki nekem, de az eredményen ez már nem változtat. Mivel titkos szavazás volt, így a termen belül a kérdést feltenni: “Te kire szavztál?”, majdnem felesleges (természetesen a mi szavazatainkkal tisztában vagyok).

A következőkben a járulék alapú szervezeteink gazdálkodási jelentéseiről tárgyalunk: GútaService, Kultúrház, Nyugdíjas panzió… Majd következik a 2016-os költségvetés módosítás:
capture

A következő pontunk a város részvétele a Pons Danubii projektjeiben. Az első a bringa kölcsönző állomás:
capture, a tanácson sikerült megegyeznünk, hogy az “Orange melletti kis parkban” lesz elhelyezve:
capture

A következő része pedig a játszótér. Az előző testületen szóba került, hogy az EGTC építene ki egy modern játszóteret, a tatai vár mintájára (fából, makett, nagyban..mivel a projekthez ez van a legközelebb). A kimondhatatlan nevű bizottságunkon 🙂 (Kom. RREHaCR) vetettük fel, hogy ne dugjuk el ezt a játszóteret, ha már minimális önrészből ekkorát tudunk építtetni. Ezért dobtuk fel, hogy a futópálya sarkán inkább szem előtt lenne:
capture, azért milyen pöpec volna egy 20 x 30 méteres fa vár, játszótér. Valami ilyen forma:
capture

Szóba került az egészségügyi központ felvonója, amit szeptemberben többek közt én is interpelláltam. A polgármester beszámolt ma, hogy a dokumentáció a felvonóra megvan. Csak az ára húzós: 130.000€. Valami ilyesmiről beszélgetünk:
img_5709
Fekete Attila elmondja az építésügyi bizottság által javasolt módosítást, mégpedig azt, hogy a szeparációs udvarhoz vezető utunk javítása (amit kértünk már többször mi is) legyen rendesen megcsinálva. Az elnök úr mellett érvelve a bizottságon és a tanácson is, sikerült elérnünk hogy rendes utat csinálunk: ha valamit csinálunk végre csináljuk rendesen. Így 6 méter széles, többrétegű út készüljön majd! Főleg úgy, hogy a ZVaK (vízügyi vállalat) is “beszáll”…
Kárpáty Ernő kollégám hozzátesz egy dolgot: a strand rendbetétele. A sport bizottság is tárgyalta és kérik, hogy legyen elindítva a gútai “beach” rendbetétele. Helyes, szorgalmazom, a bizottságom is támogatja ezt a kezdeményezést.Ciki, hogy a környező folyómenti falvaknak van kulturált strandja, Gútának pedig nincs… Gőgh Misi, az MKP frakció elnöke, is felszólal a strand ügyében és kéri a polgármestert hogy adjon megbízást Ernőnek és neki (sport bizottság), hogy tárgyalhassanak a vízügyi vállalattal. Ám legyen, de talán ez a hivatal munkája volna nem?! Semmi gond, csak haladjon végre a “beach-projekt”. Mert kinn a parton, aranyfényben… 🙂

A következő érdekes pontunk, a Templom tér 32-es épület eladása, egyszerűsítve a LIDL telek eladása. A polgármester beszámol, hogy személyesen volt tárgyalni a Lidl központjában. Ahol elmondták neki, hogy többen megkeresték céget Gútáról, ilyen-olyan ajánlatokkal, de “ők” csak a várossal tárgyalnak. Ugye volt e körül már minden, de a legutolsó testületi téma az eladási javaslat volt, polgi szavaival élve: irreális áron hirdettük meg (1.3mil eur). A mostani körben ugyanarról a területről és épületről van szó, csak az árat kell megszabni. A tanács javaslata szerint az anyagban ma 800.000€ van. A polgármester elmondja, hogy volt két felértékelés, az egyik szerint 300.000€ a másik pedig 800.000€, Ferencz kollégától: kértem a Mészáros és a Ferencz urat, hogy hozzanak egy árajánlatot amit mindketten alá tudnak írni. Ez nem történt meg a mai napig. Németh Ivetka elmondja: Mészáros úr a város alkalmazottja, hogyhogy nem csinálta meg. A testületnek azért tudnia kellene, hogy melyik a reális ár. Erre polgi válaszol gyorsan, hogy Mészáros Imre elvégezte már előtte a munkát (tőle jött a 322.000€-es felértékelés). Lengyel Pista kér szót: Eddig meghirdettük ilyen olyan indíttatásra, olyan áron nehogy megvegyék. Nekünk kell lépnünk ha el akarjuk adni. Vakondtól ásót ugye?! A testület végül elfogadja a határozatot, meghirdetjük újra nyolcszázezer euróért az épületet.

A mai ülés végére marad pár vagyonjogi és lakás bérbeadási beadványunk. Végezetül pedig egy pályázat, melyben Gúta részt vesz: Vágselye és Érsekújvár csatlakozása az EUROVELO6 nevű kerékpárútra:
capture
Két szakaszról beszélünk. Az egyik az “öreg tötlés” koronáján menne a vashíd felé (malom előtt), a másik pedig a Vág parton Kamocsa felé majd Újvárba a Berek resti felől. Nekünk mindkettő jól jön 🙂

Az interpellációkat írásban adjuk le, mindenki lemerült így este 9-re…

Forró Tibor
FFK Frakció & helloGúta elnöke

Vissza