Az Októberi önkormányzat 9/11

November 9, Gúta városháza, Nagy tárgyalóterem, délután  2:30

image

Végre ülésezik a testület, mindig izgalommal tölt el mikor összejön a banda  ;-). A mai ülésen van néhány programpontunk amit meg kell vitatni, mert nem egyeznek az álláspontok. Horváth Árpád polgármester  ismerteti a mai ülés programját, kissebb módosításokkal marad a tanács által javasolt összeállítás.

Az elején a polgármester kezdi a múltkori ülésen elhangzott interpellációk kiértékelésével. Az általam interpellâltakra írásban is kaptam több esetben választ:

Interpellációim kiértékelése

A következö pontban a városi PHSR (Program hospodarskeho a socialneho rastu) kiértékelését terjeszti be Mészáros Imre. A 23 oldalnyi  anyag a város web oldalán megtalálható. Az év végéig fogunk javaslatokat tenni ehhez a dokumentumhoz, viszont fontosnak tartom elmondani hogy: focipálya öltözö épületét el ne felejtsük majd beletenni és a városon belüli kerékpárút tervezete is fontos! Kárpáty Ernö kollégám kérte, hogy az online kérdöívet nyomtatva is adjuk ki majd erröl egy statisztikát szeretnénk látni. Jogos! Ferencz Lacibá jelezte, hogy a kiértékelés szerinte hiányos, nem minden terület lett feldolgozva. A polgármester elmondja, benne van, a weben fent van. Németh Ivetka bizottsága álláspontját mondja el, majd kéri a 2015-ös év kiértékelését ne felejtse el a hivatal. Mindenesetre a hivatal elindított egy online közvélemény kutatást ehhez az anyaghoz, amit itt találtok.

A következö pontunk a város által benyújtott pályázatokról szól. A beterjesztö a polgármester, aki elmondja hogy a megyénél (VÚC NR)  pályázott Gúta a Borutcára, Sport napra és müemlék karbantartásra. Valamint pályázat keretein belül felvett a hivatal 5 föt, aki “random” hasznos munkát fog végezni több hónapig. Hasznosnak tartottam elmondani, hogy a városból ketten is pályáztunk a VÚB Komunitné Granty keretén belül: helloGúta és Corvin suli melletti MSZSZ. A magyar szülök szövetsége bekerült a Nyitra megyei top 3-ba! A gyöztes szavazás alapján jön ki, tehát tessék szavazni a hazaira: https://www.vub.sk/komunitne-granty/.

Egy rövid szünet után visszatérünk a programunk elejére az iskolaügy anyagokhoz,  mert idö közben megérkezett Madarász Robi kolléga. Elsö körben az idei második költségvetés módosítási kéréséket terjesztik be az egyes intézményeink igazgatói. Több esetben tervezett emelés jelentkezik a saját bevételeknél, több a gyerek! 😉 Takács Imre a tanügyi hivataltól összegezte a jogalanyi, városi, intézmények diáklétszámát. Jelen iskolaévben a 3 alapiskolánkban 794 diák tanul, míg az óvodáinkban 272 gyerköc készül a sulira, valamint a müvészeti alapiskola 229 gyermekkel dolgozik. Szép! Egy dolog hiányzik az anyagból, de mivel a címe sem engedi nem is lehet benne, a nem jogalanyi alapiskola és óvoda számai (NBG)…

A következö programpont a Közvilágítás, erröl eétdekes  vita volt. Egy külön blogban elmesélem annak akit érdekel, hogy miböl lesz fény a gútai éjszakában (ha lesz)..

A következö pontunk a GútaTV válallkozási terve, amit Forgács Attila barátom terjeszt be. Ezt az anyagot egyébként januártól forgatjuk már köreinkben, most papirra is vetettük: Podnikatelsky plan GútaTv. Kerek perec ki lett elemezve a TV és le lett rakva a “sín” amin haladni szeretnénk, érdemes megnézni! Lengyel Pista, a pénzügyi bizottsag elnöke elmondja, hogy azért akart a testület lendületes vezetést, hogy javítsunk a minöségen. Tisztában van vele, mivel Ö is ügyvezetö volt a kft.nél, hogy a fejlesztéseknek ára van, és ezekkel a kiadásokkal a városnak is terveznie kell. Mindenki azért úgy hozzáfüzte, hogy jövö elsö negyedévre azért “látni kell a változást”. Ami a tervben le is van fektetve egyébként… Valószínü sokan nem ismerik a szakzsargont a videóminöséggel kapcsolatban (SD analóg kontra fullhd digitális), továbbá azt sem mondtuk ki nyíltan hogy az efféle digitalizáció a webes adás alapja… Jópár bizottság tárgyalta, mindenhol elismeréssel illették. Ennek ellenére Madarász Róbert doktor több pontban fejezi ki elégedetlenségét az anyaggal kapcsolatban: “az egyik szemem sír a másik nevet” mondja, majd több ízben degradálja a munkát. Nem lenne ez rendkívül gyanús, ha elötte Hájas Tomi kolléga ezt az egyszerü kérdést: “mennyien is dolgoznak a gútatvnél” nem olyan hangnemben tette volna fel mint egy bíró a halálos ítélet elött.. Úgy látom az elöbbi közvilágítással kapcsolatos oknyomozói, költöi kérdéseim kihúzták a gyufát az MKP frakciónál. Már csak az érdekelne hogy a két kolléga önként jelentkezett-e “kötekedni”  vagy kiosztották a feladatot. Végül Gögh Misi, az MKP frakció elnöke kéri külön szavazzunk a két pontról (az elsö a tudomásul vétel a második a további feladatok). Hozzáteszem  a tudomásul vételnél Hájas Tomi és Gögh Misi kollégák tartózkodnk (wtf?) és a terveknél pedig igent szavaznak. Azt hiszem a városi TV sztorija is megérdemel egy külön bejegyzést a közeljövöben, hogy tisztázzuk hogy is állunk most.

A következö érdekes pontunk a “szemét“. A villagutta.sk-n már a múltkor volt egy cikk erröl. Ma az alapinfók: 15%-al nött a hulladék mennyiség egy év alatt, a szeparációs kedve a városiaknak, mennyi a szemétadó a környéken etc. Finta Zoli hivatalvezetö terjeszti be az anyagot, elmondja hogy ha a gazdálkodás igy fog menni a városnak ez plusz 39.000€ kiadást fog jelenteni. Ezért mint alternatíva 3-as táblázatba bedolgozott a hivatal mintegy 10.9%-os emelést a szemétdíjon. Továbbá szorgalmazza a lakosok gondolkodásának módosítását. Új látószög?! A 32.8%-os tulajdonunk emelésére nem látnak reális esélyt a negyedi szeméttelepnél, söt a részvényeinket nem igazán akarják megvenni a részvényesek.  A polgármester elmondja, hogy ez így nem mehet tovább! De azt is elmondja, hogy a díj emelését nem támogatja. Továbbá azt is, hogy ha sikeres lesz a pályázatunk, minden háztartás kap komposztálót így nem kell a komunális hulladékban kikötnie a bio hulladéknak, nem lesz annyi tonna szemetünk mint most. Kényes téma ez, az biztos! Németh Iveta és Árgyusi Imre bizottsága sem javasolja az emelést, nyomós érvekkel alátámasztva ezt. Lengyel Pista kissé erélyesen, de elmondja hogy szerinte javaslat eddig még nem volt, mindent meg kell reformálni az egész hulladékgazdâlkodást. Majd hangsúlyozza hogy a 10.9%-os emelkedés egy lakosra nézve 1.80€-t jelent éves szinten! Koczkás Bea alpolgármester azért elmondja, hogy a törvényböl kifolyólag a lakosok kötelessége a hulladék elszállításához hozzájárulni. Kárpáty Ernö társunk elmondja, hogy a legegyszerübb megoldás az emelés és a polgárok némi inovatív gondolkodást várnak tölünk. Igaz.

A továbbiakban a “rozhlas” témában dönt a többség, tudomásul veszi a közbeszerzés eredményét és figyelmen kívül hagyja a beérkezett felhívást a közbeszerzés megszüntetésére.  Kíváncsian várom minlesz ebböl, beszámolok amint lehet 😉

Majd lakásbérletekröl szavazunk. A végére még pár bérlet majd az interpellációk és a brünni téri lakosok kérvényének megvitatásának kihagyása után, gyenge 10 óra után sajnos vége a mai testületnek.

Így a végére egy okosság:  ” A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve“, avagy ahogy Gabe barátom mondaná ” a bab nem hús”.

..de nem felejtünk!

Vissza

One thought on “Az Októberi önkormányzat 9/11

  1. Sziasztok,
    Javaslom menjetek el Csilizradványra, ott eredményes (józan paraszti ész mentén gondolkodva) a szemét válogatás. Érdemes oda elmenni megnézni. Legalább az új látószog jegyében:-)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.