A kitartás próbája – 6. GÚTAI VÍZKERESZT MARATON

Új év, új lehetőségek, új célok,  új elhatározások…

Mielőtt belekezdenék gondolataim kifejtésébe, először is engedjék meg, hogy egészségben és sikerekben gazdag új évet kívánjak mindenkinek.

2014 decemberétől, köszönhetően Önöknek, teljesen új poziciót töltök be városunkban (önkormányzati képviselő) és a sportéletében (Gúta város önkormányzata mellett működő sportbizottság elnöke), ezért úgy határoztam, véleményemet, tapasztalataimat egyes eseményekkel, témákkal kapcsolatban megosztom a nyilvánossággal.  Számos kiváló rendezvényen vettem részt az elmúlt 1 évben, amiről nem mindenki tud a városunkban. Remélem segitségemmel az információ még több emberhez eljut.  Kezdeném is az első beszámolómmal.

A 2016-os év első gútai sporteseménye a 6.Gútai Vízkereszt Maraton futó verseny, amely megnyitójára  Zsélyi Zoltán a gútai futó klub elnöke még decemberben meghívott . Mivel az előző években nem vettem részt ezen az eseményen, ezért nagy érdeklődéssel vártam a kezdést.

futoverseny
6. Gútai Vízkereszt Maraton

Vasárnap 9 órakor indultam útnak a kultúrház felé. Ahogy kiléptem az ajtón a hideg egyből eszembe jutatta, hogy tél van,  első gondoltaim azok voltak, hogy lesz-e ember, aki ebben az időben futni fog 🙂

Helyszínen várt Tóth Péter barátom, aki egyben a város önkormányzata működő sportbizottság tagja is (továbbiakban az egyszerűség kedvéért csak városi sportbizottság). Ahogy beléptünk a kultúrház körtermébe meglepődtem, hogy nagyjából 70 ember még regisztrációra vár, kb. 100 már átöltözve várja a 10 órai kezdést. A regisztráció lezárása után, még a verseny kezdete előtt pár szót váltottam Zsélyi Zolival, természetesen jó klubelnök módjára már ő is sportfelszerelésben. Megtudtam tőle, hogy 3 kategóriában (maraton, félmaraton, maraton váltó) összesen 304 ember nevezett be. Maraton váltó kategória először szerepelt a kiírásban, 4 tagú csapatok nevezhettek. Ez a kategória nyitás azok felé, akiknek a félmaraton táv soknak tűnik, vagy esetleg nem volt megfelelő a felkészülés. 🙂 Jövőben örülnék, ha minél több gútai nevezne ebben a kategóriában.

terkep_futas
Futás útvonala
regisztracio
Regisztráció a kultúrház körtermében

Pontosan 10 órakor, már hagyományosan ágyúlövéssel indult el a verseny. A megnyitón jelen volt Horváth Árpad polgármester, Zsélyi Katalin a szervezők részéről, Tóth Péter és jómagam a városi sportbizottság részéről.  Jó volt látni, hogy mennyi elszánt sportoló várja a kezdést.  Kevés néző jött ki a rajtra, ennek az okát érdemes volna kutatni, lehet hogy hideg volt, de az is lehet hogy kevesen tudtak a versenyről. Jövőben érdemes volna több helyen reklámozni az eseményt, mivel ilyen kiváló sportteljesítményeket legtöbb embernek csak tévén keresztül van lehetősége látni.

megnyito
A megnyitó (fotó: Fűri Gábor)
IMG_2255
A rajt előtti pillanatok
IMG_2260
VERMES törzs felvezetése

Egész nap a verseny helyszínén tartózkodtam és abban megtiszteltetésben lehetett részem, hogy a kiértékelésen én adhattam át a díjakat. Egész különösen éreztem magam,  mivel általában a judo csapattal díjakat átvenni szoktunk és nem átadni, ráadásul nem akár 40 évvel idősebb sportembereknek, akik lefutották a maratont. 🙂 Úgy érzem minden túlzás nélkül,  példaként tekinthetünk rájuk.
Az elejétől látszódott, hogy nagyon sok szervezési munka áll a háttérben, aminek a fő mozgatórugója Zsélyi Zoltán és felesége. Összehangolt munkával és kitartással létrehoztak egy olyan sportrendezvényt Gútán, ahová szívesen jönnek a versenyzők évről évre egyre többen. Ezért nagy köszönettel tartozunk nekik mukásságuk és elhivatottságuk példaértékű. Örülök, hogy a város idén először pénzösszeggel is, összesen 500 EUR-al támogatta ezt a kiváló rendezvényt.

IMG_2263
Nagy Róbert, a félmaraton táv legjobb gútai versenyzője
12489958_944351978985432_361808084_o
Kiértékelés (fotó: Riflik Zsolt)

 Összesen 4 ország (AUT, CZE, HUN, SVK) 304 versenyzője jött télen Gútára, hogy futó versenyen vegyen részt. Szerintem kísérőkkel együtt ez a szám elérhette akár az 500-at is. Köszönhetően a sportnak Gúta ismét hallatott magáról, ezért fontos, hogy városunk önkormányzata továbbra is támogasson hasonló kezdeményezéseket, mint anyagilag, mint technika feltételek bebiztosításával.

IMG_2261
Minden versenyző, aki teljesítette a távavot érmet kapott.

Minden résztvevőnek gratulálok. Amit tegnap láthattam az igazi kitartás, sportszeretet es elhivatottság példája volt, ezért minden elismerésem. Sok ilyen sikeres rendezvényt kívánok a szervezőknek, ahogy a helyszínen is elmondtam segítségemre bármikor számíthatnak. Remélem ezen kiváló sportteljesítmények sokunkat motiválni fognak,  hogy elinduljunk valamelyik távon , esetleg az útvonal mellett szurkoljunk  a sportolóknak.  Én már elhatároztam magamat, hogy jövőre futással próbálkozom.  És Ön?
IMG_2242

Kárpáty Ernő

CIKK a versenyről és eredmények:  villagutta.sk
Fotogaléria GútaTV
Fotogaléria Riflik Zsolt

Vissza

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.