Önkormányzat: Június 1 :-)

Végre ülésezik a testület, már úúúgy vártam 🙂  Múlt hét folyamán a mostani anyagunkba fektett idö: elökészítö tanács, építésügy, frakcióelnökökkel míting, fejlesztési bizottság (RREHaCR), frakció ülés, városi tanács.  Eddig sacc/kb 16 óra, remélem a testület nem lesz ma ennyi.

Elsö körben a polgármester kiértékeli az elözö ülés interpellációit, azok teljesítését vagy folyamatát. Folyamatban van pár dolog is amit mi szorgalmaztunk. Reménysugár a Sortánccal kapcsolatban, hogy a gútai MKP és a Gazda Pt. kapcsolata konstruktív együttmüködést irányoz elöre a Sortánc hungarikummá válásához. A felvidéki értéktárba ha bekerül onnét már útjára is indítottuk…

Sortánc 2015 Gúta

Bele is csapunk a lecsóba, az iskolaügyi anyagokkal kezdünk. Minden intézmény feladatul kapta, hogy hozza be “újra” javaslatát a normatívák tarthatóságára a következö évre. Értsd, honnan és hogy faragják le a kiadásaikat, hogy ne kerüljön a városnak több pénzébe a következö iskolaévben (müvészeti suli, cvč, iskola napközik). Gyakorlatilag a nevelönök kevesebb órát dolgoznak, rövidebb lehet a napköziben töltött idő esetenként. Azt hogy ez jó vagy sem, nem tudom megmondani, de /pillanat szükséges lépés. A teljes anyag itt

Az iskolai intézményeink költségvetésén, tokkal-vonóval, átfutunk mint “libán a fos”. Hozzászólásnak helye nincs, nem mintha bárki szeretne hozzászólni ahogy nézem, hisz mindenki valahol már tárgyalta. Az iskoláink ügyei körül amekkora “bizottságosdi” lemegy mindig előzetesben, az önkormányzaton ehhez képest pikk-pakk megy az “egyetértés”. Azt hiszem az iskolaügyi osztály és az intézményeink igazgatói “kotlanak” elget mire összeállnak ezek az anyagok 🙂

Majd Orem Klárika terjeszti be a város elözö évi költségvetésének a teljesítését. Kulcsszavak: behajthatatlan tartozás, tartozások emelkedése, ingatlan és hulladékadó, város többlettel zár, rezervalapunk gyarapodott most 122ezer€, nem javasolja elkölteni! Mindenesetre jeleztem a bizottságunk kéréseit (RREHaCR-Reginalny Rozvoj, Energeticke Hospodarstvo a Cestovny Ruch): a bizottság részére a következökben hozzunk létre egy merithetö alapot melyböl testületi döntésre tudunk felhasználni ha sürgösen kell (pályázati költségek, propagációs anyagok készítése, turisztikával kapcsolatos események kiadásai etc.), valamint a kintlévö “adós” tartozók listáját hozza elénk a hivatal… Egyébként a teljes anyag itt található, sok türelmet hozzá…

A továbbiakban tárgyaljuk a Nyugdíjas klub gazdálkodását, Füri Editke beszámolójából képet kapunk az éves munnkájukról, rendezvényeikről.  A szünet elött a testület végre zöld utata ad egy energetikai koncepció felállíttására és egy digitális anyagfeldolgozó rendszer bevezetésére. Mindkettövel lesz munkánk, nem is kevés, de tudom hogy megéri a jövöben bele fektetett energiát! Az energetikában van pár dolog amivel már foglalkozunk, most annyi hangzik el: kell, legyen, megrendeljük, beleszólunk.

A GútaTV tavalyi zárszámadása feladta a leckét a jövöbeli eröfeszítéseinknek! Németh Iveta terjeszti be a tavalyi számokat, amiben ezt el is mondja: javasolja a költségvetés emelését a vállalt számára. Tudomásul is vettük, hogy a 2014-es év veszteséggel zárt! Mindenesetre annyi biztos, hogy konstruktívan állunk a változáshoz, bízunk benne, hogy mint a lakosok, mint a hivatal, csakúgy mint a dolgozók is pozítívan értékelhetik majd a 2015-ös évet. Írom ezt sokat sejttetöen 😉

A közvilágítás… Elmondhatatlanul bosszant, hogy eltaknyol egy év után ez a közbeszerzés. Mert ugye most eltöröljük… Lengyel Pista elmondja, hogy ez az a kategória mint Gyurcsánynak az öszödi beszéde… 😉 amióta Ö itt van ez a negyedik ilyen projekt, ami megint kapufa :-/. Németh Iveta elmondja, hogy a Vállalkozói bizttság javasolja hogy készüljön projekt, amivel pályázhatunkn újra.

Azért azt hozzáteszem, hogy amit a minisztérium kiírt idén, a mostani állás szerint nem tudjuk megpályázni sajnos. Se projektünk nincs készen hozzá, továbbá nem hivatalos infó szerint a teljes grant már “szét van osztva” és nem valószinü, hogy nyernénk. Volt egy kis vita, hogy törvényesen töröljük-e el a közbeszerzést, ha már nyertest hirdettünk. Lengyel Pista bizonyosságot akar, Fekete Ati dettó… Bízunk a hivatal álláspontjában, így mi  azt mondjuk: storno, de csináljuk már meg! Hozzáteszem a közvilágítás rezsiköltségén havinszinten akár 50%-ot is meg tudnánk spórolni. Értsd, mióta ezzel a versenypályázattal vergödünk, ha hitelböl megcsináltuk volna (mondjunk egy évet, 12 hónap alatt) megtakarítottunk volna cirka 50.000€-t. Azaz a hitelünk teljes évi törlesztését fedezhettük volna az adott évben, majd 5-7 év után (hiteltöl függöen) évente ennyivel CSÖKKENne  a kiadásunk..

Az árvíz“, a beadott pályázatunk nem nyert sajnos, így az egész mutatványt saját költségvetésünkböl oldjuk meg (12.5k). Itt az ezzel foglalkozó bizottság két tagja nehezményezte hogy az arculat nem egyezik a könyv borítójával. Tartalmilag nem volt kivetnivaló, csak az oldschool horalky dizájn szembement a ma eladható csomagolással …kiszálltunk! Béla nem fogadja az építő kritikát. Napi mottó: “bazdmeg“.

Invesztíciók. Amit a következö pár hónapban meg akarunk oldani “tutira”: erdö utcai óvoda “nemszép” épülete, sportcsarnok szociális helységek, iskola utcai konyha (projekt, közbeszerzés). Ferencz Lacibá tervezte meg az átalaítást, el is mondja: térítésmentesen hajlandó mindent megtenni azért, hogy a sportolók kulturált környezetben öltözhessenek, söt az egész csarnok átépítésére is van kész tervezete.  Csináljuk! Azért itt feljegyzem Kárpáty Ernő és Angyal Tomi barátaim két hetes erőfeszítéseit, hogy a csarnokos dolog flottul menjen. Úgy gondolom ha ezt nem “tolják” két hétig akkor elkacskázhatttuk volna. Most ígéret van rá, hogy két öltöző zuhanyzóstul és a WCk is meg lesznek vásárig!

A városfejlesztísi terv.  Ma megtudtam, hogy máig lehetett beadni hozzá módosító javaslatot. Amit az elöbb pontról pontra tárgyaltunk is, csak épp ma bontottam ki az anyagot hozzá mert péntek délután kaptam meg. A javítottat, mert ami volt abban lovakról szó nem volt. Így este negyed10 körül nehezen viselem a “benne van az anyagban” frázist…b@szki:

Anyag

 

, ha a webre volt idő feltenni, akkor nekünk is kijöhetett voln mailben, ha már változott az anyag 2 nap alatt. Nagyon elegem van belőle hogy ugyanaz a pont megvan CDn, neten, papiron 3x és sokszor mind más verzió 🙁

Most jönnek a vagyonjogi pontok, eladás, bérlet, tárgyi teher etc. Kollégák úgy vannak vele, hogy már úgyse sietünk sehova akkor boncolgassuk már hogy “mennyi az egy négyzetméter”. Majd a Lebeco telekeladási kérvénye van porondon. Aki bújt aki nem, bövítenék a pékséget az udvarukban: ehhez megvennék a telket ami még nem a cég tulajdona. A pro: felujítja az épületet, így lenne egy impozáns épület a kozpontban; ne lenne gond az árupakoláskor a “spiccnél”, megoldják az udvarban; 15-25 álláslehetöség jön létre – kontra: nem lesz szíp, ki akarna pékség mellett lakni?

Negyed 11 magasságában kézfeltartással megyünk át a lakáskérvényeken. Lehet “Luis Garavito” kérvénye is átment volna…nademin1, bizottság tárgyalta, kisz.

Eléggé megviselt az eddigi 8 órás délutáni “müszak”. Az interpellációkat, írásban adjuk le. Számoltam ezzel, kinyomtattam és átadtam a polgármesternek: INTERPELLÁCIÓ.

Ennyi volt a móka mára…

22:30

 

U.I.: Boldog születésnapot Mókicámnak!

Vissza