Gútai önkormányzat: “Iskolahelyzet”

Ma van a gútai testület soron következő ülése. Az ülést megelőzően volt egy konferencia az iskolaügyi témában itt a hivatalban 12 órától. Az ottani fejleményekről a városi televízió honlapján találtok majd beszámolót: GútaTV, valamint a bumm.sk cikkét is érdemes elolvasni.

…iskolahelyzet. Na igen, másról sem szól “Gúta” Januártól. Első sorban pár szó arról hol tart most a dolog. A testület határozatát ismeritek: több mint 3/5-ödös többséggel azt láttuk a hosszútávú megoldásnak ha egy városi magyar alapiskolát hozunk létre a városban. Annak ellenére, hogy a legelejétől kiállt ez mellet a polgármester, Február 7-én nem írta alá a határozatot. Mondhatnám, hogy volt rá oka, meg hogy jogos vagy nem jogos, de ez az Ő dolga. Ezt követően tudjuk, hogy 60 napon belül a testület újratárgyalhatja a beadványt, ha akkor is átmegy akkor viszont köteles aláírni a polgármester. Március 1-én volt egy zárt értekezlet, ahol képviselők, intézmény vezetők, tanárok, szülők vettek részt. Boncolgattuk a problémát és a határozatot, konkrét javaslat a testület felé nem fogalmazódott meg. Ezen a fórumon prezentáltam a közvéleménykutatásunk részeredményeit is:

A kérdések melyekre kíváncsiak voltunk:
kerdoiv

A begyűjtött válaszok alapján ezt az eredményt kaptuk:1

2
3 4 5 6

Ebből láthatjátok, hogy semmi kompromittáló vagy befolyásoló kérdést nem tettünk fel azoknak a szülőknek akik MOST alakítják a diáklétszámot. Akiknek gyerkőcei idén lépnek elsőbe illetve nulladik osztályba. Ennek ellenére a fészbukon zajlott tudatos befolyásolás eredményeképpen volt olyan család akit otthon találtunk, de visszautasították a válasz adást. No komment.
Mikor nekivágtunk feltettük az oldalunkra, jóhiszeműen, hogy: megyünk és kérdezünk. Két nap alatt több mint hatezer emberhez jutott el ez az információ. Félreértés ne essék, azért közöltük ezt a tényt, hogy az elsőbe készülő gyerkőcök szülei is tudják: elmondhatják véleményüket. Mégis voltak akik ezt is kiforgatták, csak nézzétek meg a kommenteket vagy a reakciókat…

postinfo
Az idei beriatkozási arányok, még ha hozzávetőlegesen is, jól látszanak az általunk begyűjtött adatokból. Az is jól látszik a grafikonokból, hogy 87%-ban a szülők már több éve eldöntötték melyik iskolába iratják gyermekeiket. Tehát a több éve zajló iskolák körüli problémák (két magyar t.ny.AI)  nem befolyásolják, -ták a szülők döntését. Nekünk mindez hasznos információ volt, köszönjük a választ adóknak!

Ma a testületi ülés első pontja:  az iskolaügyi anyagok, minden intézmény aktuális költségvetéseinek áttekintése, illetve módosításai. Madarász Robi  összegezve fogalmazta meg az iskolaügyi bizottság elemzését, mely szerint minden intézményünk az aktuálisan jóváhagyott (2017) költségvetési keretein belül tud gazdálkodni. A fent taglalt helyzet érdemben egy pontban jelenik meg a mai önkormányzat anyagában: 4,j: Informatívna správa primátora mesta o vzniknutej situácii v Základnej škole F. Rákócziho II. s vyučovacím jazykom maďarským – II. Rákóczi Ferenc Alapiskola.
Ez a pont foglalja magába a sokak által megoldásnak prezentált változást az iskolaügyi helyzetre: “Le kell váltani az igazgatónőt!” Ennél a pontnál fontosnak tartottuk, hogy elmondjuk: Ez a lépés az adott problémát nem oldja meg, tehát a két magyar iskola költségvetése a csökkenő gyermeklétszám tükrében  ettől a lépéstől nem fog változni. Ez egy kiemelten fontos téma, így az idei beiratkozások és a szeptemberi realitás vetületében szükséges lesz a kérdéssel újra foglalkozni. Továbbá fontosnak tartom konstatálni, hogy a témában elindult petíció a mai napig nem lett a hivatalban iktatva. Valamint ahhoz, hogy a hivatali komunikáció ily módon a jövőben ne ferdüljön, szükségesnek tartjuk egy komunikációért felelős részleg/osztály kialakítását (jelen aparátuson belüli átszervezéssel). 

Folytatódik a testület ülése. A következő nagyon aktuális programpontunk a 2017-es rövidtávú fejlesztési terv. Ebben az anyagban minden évben taglaljuk azokat az invesztíciókat, melyek megvalósulnak, illetve melyekre a testület fedezetet szeretne biztosítani:
Capture

Ezen felül még tudni kell azt, hogy egy emelt hitelcsomagot hagyott jóvá ma a testület az invesztíciók fedezetére. Így a többi felvetett beruházás, javítás is ebből a csomagból lesz fedezve. Bekerült még egy plusz táblázatba több dolog, amiket mi is szorgalmaztunk: sportcsarnok öltőzőinek befejezése, a szlovák iskolába vezető hőkanális javítása, az öregiskola ablakainak cseréje, a radnóti utca vízelvezetésének megoldása, felvonó az egészségügyi központnál, focipálya öltözőinek rekonstrukciója vagy a külterületi földutainknak a javítása és még több más fontos dolog is. Ezeknek teljesítését nagyban fogja befolyásolni a költségvetésünk bevételi oldala. Volt rengeteg jogos felvetés a képviselők részéről, mindet összegyűjtötte a hivatal. Prioritástokat kell szabnunk a közeljövőben és neki kell állni annak aminek tudunk. Viszont van pár dolog ami említést érdemel:
– idén megújul a városháza EUs projektből. végre. itt a város önrésze 42.000€ a teljes projekt összege 838.000€!
– elkészül végre a város hőgazdálkodási koncepciója, melyet többek közt a bizottságom szorgalmazott. Ennek eredményeképp számítunk pár racionális lehetőségre a távhőrendszerünkkel kapcsolatban.
– az idegenforgalom terén is lépések várhatóak, a 3 pályázat (bringaút, játszótér, hajóátemelő állomás) önrésze mintegy 27.000€.
– szintén EUs pályázatból megújul és fejlődik a szeparációs udvar, a pályázat összege 989.000€ a város önrésze 50.000€.

A következő, sokszor és sokat vitattott, pontunk a sport és kultúr pályázatok kiértékelése és jóváhagyása. A kultúra és egyéb pályázatok:

Capture

Capture

Hájas Tomi kérte, hogy a testület meg tudja nézni a beadott pályázatokat döntés előtt. Jogos felvetés, a digitális rendszerben ez csak egy kattintás lenne megnyitni. Más kérdés, hogy mit fog hozni ez jövőre. A testületen fogjunk boncolgatni egyes beadványok jogosságát illetve támogatását?

A sport pályázatokról konkrétan és bővebben Ernő blogjában olvashattok, itt:

Capture
A sport pályázatok elbírálásánál merült fel egy kérdés Ferencz Lacibátytól: némi információt szeretnék arról, hogyan végeztek a harmadik helyen a biciklis lányok ilyen nevenics ligát játszó kézilabdás vagy fotbal csapat előtt? A kérdésre Kárpáty Ernő, sportbizottság elnöke, válaszol is: külön díjjal illette a testület illetve a polgármester úr az ACT4 csapatát az elért eredményért, a bizottságon több sikeres csapat közül kellett sorrendet szabnunk. a szavazás eredménye az idei értékelési sorrend. 
Még annyit elmondanék hogy idén is lesz: őszi sportnap, strandröplabda torna, pünkösdi sortáncjárás, vásári koncerthétvége, karácsonyi vásár és szilveszteri tüzijáték. Idén különösebb vita nélkül a testület jóváhagyja a sport és kultúr bizottság javaslatát.

Az ülés végére egy érdekesség: Árgyusi Imre bejelenti, hogy kilép a független frakcióból. Ezt levélben adta le a hivatalban, a testület mai ülésén ezt tudomásul veszi:
Capture

Hogy ne csak dolgozzunk meg tárgyaljunk, hétvégére szerveztünk egy kis kikapcsolódást is. Gyertek el Ti is Kiss Ádám estjére a VMKba: 

Forró Tibor

Vissza