24. önkormányzati ülés: Status quo

Kissebb intermezzó után Szeptember 12-én ülésezik újra a testület. Mai menü: iskolakonyha, vásár kiértékelés, főellenőr választás, telek eladás..
Az első blokk jószokáshoz híven az “iskolaügy anyaga“, ezen belül is az első az iskolakonyhák költésgvetésének módosítása. Nagy változás nincs, átcsoportosításokról van szó.
A következő pontban a Művészeti alapiskola megalakulásának az 50. évfordulójáról számol be Paszmár János igazgató. Az ünnepség November 11-én lesz, a “kulturális ősz” keretén belül.
Majd az iskolaügyi anyagok mai csúcspontja: az iskolakonyha. A polgármester számol be a folyamatról: “minden munkálat befejeződött, az engedélyeket is megkapta a konyha és a járásban ilyen modern konyha még egy nincs“.

capture

Múlt héten kedden megvolt a próbaüzem, majd másnap már főztek is a konyhán a gyerkőcök részére:

capture

Az idei legnagyobb saját beruházásunk ezzel úgy fest lezárul. Ferencz Lacibáty kért szót: “voltunk kint képviselőkkel körülnézni, még azért van ott munka amit el kell végezni, hogy tip-topp legyen“.

A következő programpont az idei vásár kiértékelése. A hivatalvezető számol be az idei eredményekről, pozitívan értékeli az egész rendezvényt. A pénzügyek így alakultak:

capture

Röviden összefoglalva: minden bevétel és kiadás egy lapon aláhúzva = kerestünk rajta. Másképp fogalmazva: a helypénzekből befolyt bevételből szerveztünk koncertet, úgy hogy még keressünk is rajta. Az anyagban a fent szereplő táblázat és egy A4-es terjedelmű szöveges értékelés szerepel. Jeleztük arra lennénk kíváncsiak mennyibe került a koncert hétvége, mennyi anyagi haszna/vesztesége volt. Nem rosszból…de döntsük el mi legyen a bucsuval jövőre, ahhoz meg ezt tudni kéne.
Ennél a pontnál árultuk el, hogy a közvélemény kutatás eredményét jövő héten tolmácsoljuk a hivatal felé. Mert van amin lehet változtatni, és nem magunk szerint, hanem a 3-400 látogató véleménye alapján.

14348733_1231011913596772_206275776_n

Aki még szeretné a véleményét elmondani, kérem kattintson a fenti hivatkozásra és tegye meg a hét folyamán. A következő testületre összegezzük a nézeteket, javaslatokat és az önkormányzat elé tárjuk konkrét javaslattal a jövő évi vásárt illetően.

A következő érdekes pontunk a Főellenőr választás. Két jelentkező van: Tóth Éva és Rigó Marián. Az önkormánnyzat ma fogja megválasztani a következő 6 évre a főellenőrt. Mostantól teljes munkaidőben (eddig fél munkaidőben doglozott), mindezt havi 1.731 eur bruttó bérért, fogja munkáját végezni a nyertes. A testület meghallgatja a két jelölt bemutatkozását, először Rigó Marian majd Tóth Évi (jelenlegi főellenőr) kap szót. Rigó Mariántól kérdez Angyal Béla: “Mivel járulna hozzá az önkormányzat munkájához?” A feleletben elhangzik egy fontos dolog: az önkormányzati anyagokhoz kidolgoznám a főellenőri véleményem. Ez sokszor jól jönne, nem utólag látamozzuk le az adott költségvetési döntés eredményét, hanem még a döntés előtt “figyelmeztetve lennénk” döntésünk lehetséges okozatira, veszélyeire.
Tóth Évi kapott szót, akitől első ízben ismét Angyal Béla kolléga kérdezi: Hogy érzi sikerült-e azt a tekintélyt kivívni az elmúlt 6 év során amit ez a pozíció megkíván és hogyan látja sikerült-e hozzájárulnia a testület munkájához?“. Évi válaszában elmondja: Amikor kezdett nem rendelkezett gyakorlati tapasztalattal, és munkája során igyekezett, hogy minél jobban támaszt nyújtson a testületnek beszámolóival, úgy érzi igen sikerült. Ferencz Laci kérdezte, hogy milyen más tevékenységet végez a főellenőr. Évi elmondja, hogy 2015-től Tartoskedden is főellenőri tisztségben dolgozik. Erre a polgármester megjegyzi, hogy ezt az esetleges sikeres megválasztás után tisztázni kell, mivel most már teljes munkakörről van szó. Az első körben 12 érvényes szavazat lett leadva: Tóth Éva 11Rigó Marián 1  és 3 érvénytelen. Így Tóth Éva lett a főellenőr a következő időszakra is.

A következő pontban a polgármester beszámol a most lehetséges pályázatokról. Két érdekes projekt is érinthet minket:
Bicikli kölcsönző – a kerékpár út mentén kölcsönző állomások kiápítése,  Pons Danubii EGTC pályázna,
Tatai vár játszótér – megépülne egy makett a tatai várról “játszóteresítve” amely alapján 20x30m-es területen lehetne építeni játszóteret a városközpontban valahol.

A rövidtávú fejlesztési tervet értékeli ki a polgármester. Idénre volt pár tervezett beruházás, melyek közül még pár várat magára:

capture

A mai anyagot már annak tükrében vezeti fel a polgármester, hogy az ülés végére tervezett vagyonjogi anyagok sikeres elbírálása esetén az idei fejlesztésekre szánt keret összeg akár 200.000€-al is növekedhet. El is indult a javaslat cunami, aminek Lengyel Pista kérése véget is vet (nagyon okosan): Talán a következő ülésre minden képviselő gondolja át és adja be írásban javaslatát, amit a bizottságok majd a tanács is véleményezzen és ez után állítsunk össze egy listát a legsürgősebb teendőkről. Majdnem minden képvisleő társam röviden elmondja azért mi az ami szerinte prioritást érdemel majd. Erre még visszatérünk…

A déli zóna ismét porondon van. Mészáros Imre számol be arról, hogy némi módosításokra van szükség, ezért megnyitjuk újra a zónatervet. Ferencz Lacibáty kérdezte, hogy az újra parcellázás is része-e ennek. Válasz: Nem része. Szerinte nem ártana újra gondolni, ha eddig 4 telek lett eladva akkor talán nem sikeres a beosztás…
Kíváncsi voltam, hogy mi a helyzet a betervezett elektromos és víz hálózat telepítésévél. Konkrétan: megvárjuk-e míg a cseh vállalkozó uriember kiépíti talán vagy belefogunk mi. Válasz: Belefogunk mi, tehát a város megépíti. A polgármester megerősítette, hogy jövő hétre kapunk valami kész tervet számokkal mit is szeretnének építeni, ha akrnak (mármint a cseh cég). Mert eddig nem jelentkeztek…

A városé lett a domain: www.kolárovo.sk. A webhely végre a város tulajdonába került. Továbbá meg is újult a dizájn, korszerű lett:

capture

Van oldal térkép és kereső motor! ThumbUp! 

A digitális önkormányzat (DSK) egyik hasznos funkciója az elektronikus interpelláció. A polgármester a mai ülés interpellációi előtt elmondja, hogy az ülésrendünknek megfelelően ezekre szintén reagálni fog a hivatal. Így sok esetben célszerű és ésszerű lenne ha a képviselők beküldenék elektronikusan az interpellációkat amint tudják.
Hát, tényleg jó volna ha 6-7 órás vagy néha még hosszabb ülések végén nem kéne még egy órát “standupolni”. A kérések elektronikusan nyomon követhetőek, azonnal bekerülnek a rendszerbe és amint az illetékes megnyitja értesítést kapunk. A következő évben a nyilvános része is szóba került a DSK rendszernek, hogy a lakosok is meg tudják nézni.. Pl. így:

Olyan volt a mai testület, mintha együtt tudna dolgozni mindenki mindenkivel, vagy legalábbis a többség a többséggel. Részben annak köszönhető, hogy a konkrétumokat a következő önkormányzatra hagytuk. De ennek ellenére, jó érzés nem felpaprikázva hazamenni végre egy ilyen hosszú ülésről…

Forró Tibor

Vissza