Gútai önkormányzat – A számok!

Kicsit el voltam havazva az elmúlt hetekben. Szervezés/tervezés, üzleti utak etc. Az idei Dögös Sprint után ma egy önkormányzati üléssel folytatjuk a standard pörgést. A programot a polgármester ismerteti, azzal a javaslatával amit már a gútai MKP facebook oldalán olvastam: 15 képviselővel szeretnének dolgozni a következő ciklusban. Különösebben nem idokolta meg javasalatát, szerinte annyi is elég.

Előrehoztuk a GútaTV tavalyi zárszámadását, mivel Atinak délután Pozsonyba kell mennie. A TV-t minden évben előveszik párszor. Még nem volt olyan, hogy nem lett volna “mánia”  ezzel kapcsolatban ha programon van. Most sem számítok másra, szerintem Ati sem. Először a tavalyi működésről számol be Attila, majd a bizottságok véleménye (mindenki tudomásul vette, javasolja jóváhagyni a testületnek) következik, végül a városi tanács álláspontja (szintén javasolja).

Madarász Robi (MKP) kollégánk kért szót , rötgtön azzal kezdi “Nézzétek el nekem, de kritikus hangvételű lesz a hozzászólásom“, hát mi mást is hallottunk Tőled Robi eddig a munkánkkal kapcsolatban… A testületi anyagok feltöltéséről beszélt Robi, későn került a rendszerbe (múlt hét hétfőn) és először a tavalyi zárszámadást töltötték fel nem az ideit (persze azonnal javították, meg postán is a jót küldte a hivatal),  majd zárja mondadóját “több körültekintést és pontosságot várok el az igazgató úrtól“.  Persze a pajtásai által hibásan feltöltött program Május 23-án nem igényel “több körültekintést“, de jóvan. Vesszük az építő jellegű kritikát!
Alpolgármester (MKP) asszony kér szót  és több mint 10 percben (ez csak a egyenlőség miatt fontos, ha Ferencz Lacibáty beszél 3 percet azt már megmorogják..) elemzi az elmúlt négy év bevételi és kiadási oldalát azzal érvelve “2008-ban fele ennyiből is működött a cég“.  Tanácson is erről beszéltünk múlt héten, ott is elmondtam: “a fejlesztési tervet jóváhagytuk, a tv nem működött teljesen kóserül a fordításokkal azelőtt, ezen a testület változtatott, nem kis költségekkel jár a szinkronfordítás, arról nem is beszélve, hogy 10 év alatt mennyivel emelkedett mindennek az ára..“. Egyébként meg is kérdeztem Beától, hogy “kinek készítette ezt a matekozást?“, ha mindenhol már 2x megtárgyaltuk? A válasz: “magának”. Rendben, értem én, hogy dízel, de mire megy? 😀
A gútai MKP elnöke Viola Miklós ettől már sokkal kendőzetlenebbül fut neki a témának, illetve fejjel “nekünk”. Látni, hogy összegyűjtötte az “emberei” minden, nem kicsit ártó szándékú, gondolatát és felolvasta nekünk kis papirkájáról. A nem rövid monológjából pár frázis “csend van a teremben, lefagytak a képviselők … a fiatal függetlenek, azaz a hellósok zátonyra futott hajója … feneketlen kút a költségvetése a TVnek“. Persze javaslat nem hangzik el, csak egy kis ellen propaganda. Erre azért reagálnom kellett hisz “enyémeket” minősítik. Azokat az embereket akik pl. a DGS sprintet szervezik és bonyolítják le, azokat a “hellósokat” akik nyitott szemmel és füllel járnak a városban. A doki kinyitotta a pofonos ládát, de azért nem eszik olyan forrón a kását, az adok kapok nem vezet sok jóra így óvatosan fogalmaztam, a GútaTV adásában nézzétek meg. Nem mondom, hogy csalódtam, számítottam rá, hogy előbb utóbb kibújik a szög a zsákból és ellenségként fognak kezelni. Csak nem értem minek akkor az okos szlogen az oldalukon “..építsük együtt közösségünket..” ha minden más civil kezdeményezés (szerintük) ellenség??
A nagy nyüzsiben Lengyel Pista kért szót: “Van egy MKPs városvezetés, aki most ebben nem nem ért egyet, hogy van ez akkor? Eddig ezt minden platformon tárgyaltuk, sehol nem hangzottak el ezek a dolgok tőletek. Most azért mert sokan nézik a TV-ben előjöttök ilyen dolgokkal. A kft-nek van közgyűlése (egyszemélyben a polgármester) es felügyelőtanácsa (Lengyel, Samu, Németh Milan) ami nem működik. Értem én amit mondotok, semmi nem működik szerintetek, de melyik szerve közölte ezt az igazgatóval ha tényleg így van? Egyik se!
Az anyag B pontja egy digitális berendezésnek a megvásárlása, ami lehetővé teszi, hogy a GútaTV adása bekerüljön a Telekom Magio és majd a Digi csomagjába is. Ennek költsége 3500Eur egyszeri kiadás, amit a TV kér most a testülettől. Ezt a kérést úgy eleve kizárta a hivatal, annak ellenére, hogy észérvekkel megpróbáltam elmagyarázni: jelen pillanatban csak a TS kábel megyeri szolgáltató hálózatán megy élőben az adás, aki eltörölte a kis csomagot a kínálatból nem is olyan régen, valószínű még kevesebb ember fogja meghagyni ezt a kábelTV csomagot (főleg ha lesz olcsó egyéb szolgáltató magyar adásokkal, mert lesz). Épp ez a lehetőség arra amit a koncepcióba foglaltunk két éve: platform bővítés.
Attila higgadtan és érdemben válaszolt a TV-t és az anyagot érintő kérdésekre, azért a végére még beszúrta távozás előtt a pulpitusról:  “Jönnek a választások, megértem, hogy az MKP elnöke megkiséreli a karaktergyilkosságot ellenem, de az a kés amit hoztak, az ide kicsi lesz!
Gőgh Misibáty, az MKP frakció vezetője, szünetet kért a szavazás előtt. Majd azt a javaslatot hozzák, hogy nem kell idén a magio-n es digi-n adásaba tenni a GútaTVt. A polgármester is elmondja, hogy szerinte is jó ötlet, de most még korai mert nincs rá pénzünk (3500eur lett volna egy kütyü plusz Ernő kis közbenjárása). A zárszámadást a testület tudmásul veszi, a magiós bővítést nyolcan támogatjuk csak így ez nem megy át. Majd jövőre 🙂

Röpke 80 perc drámai vita után rátérünk a képviselők számának megerősítésére, módosítására. Ez a következő izgalmas téma. A polgármester terjeszti be az anyagot, egyben az Ő modosítási javaslatát: “ez a testület 15 képviselővel is tudna működni, nem pénzről van szó mert ez éves 4000 eur-t jelent“. Angyal Béla kért először szót: mivel a parlament nem változtatott a választásokkal kapcsolatban tavaly, sem az anyagi oldala nem befolyásolja mert épp egy hónappal csökkent a képviselők havi tiszteletdíja (196eur-ról 141eur-ra .. hülyének is megéri ez a meló). Továbbá Gútán nagyon alacsony a választási részvétel, utoljára a 45%-ot sem érte el, ha 15 lenne a képviselők száma még kevesebben mennének el választani. Ezért azt javasolja, hogy a jelenlegi 17 maradjonNa ezzel egyet tudok érteni, még kevesebben mennek el szavazni ha kevesebb lesz a képviselő. Így sem egyszerű megmozgatni ebből a célból az embereket…

Fekete Attila kicsit indulatosan kérdezte meg: “Amikor négy éve beszéltünk erről ugyanezek miatt akkor nem volt jó amit én javasoltam, most hogy változott a kocka (illetve a kocka színe) már csökkenteni kell. valaki magyarázza már meg ezt nekem“. Zárszóképp hozzáfűzi: “ez már engem nem fog érinteni, mert itt mindeki előtt kijelentem, hogy idén nem is indulok már“. Érdekes, remélem csak a mai viták miatt mondja ezt Ati. Sajnálnám ha nem indulna, már 8 éve dolgozunk együtt többek közt az építésügy bizottságban, mindig adtam a véleményére.
Lengyel Pista is kifejti nézeteit: ez a javaslat az MKP facebook oldalán jelent meg ami nem korrekt, először a képviselőkkel kellett volna egyeztetni, továbbá ez csak a pártlistán indulók számára lehet hátrány, mert a párt csak 15 embert indíthat, mi függetlenek lehetünk 100-an is, de biztos, hogy sérül a demokrácia ha kevesebb képviselő lenne, hiszen előfordulhat, hogy 5en eldöntenek valamit, nekem az teljesen világos, hogy nektek az lenne a jó három képviselő lenne csak akiből kettő nem ér rá.. Na ezen jót derültem :). Egyébként jogos, hát egymás közt nem tudnak megegyezni. Háromfelé húz 6 ember a frakciójukból. A matek meg nem túl bonyolult: Aki most képviselő az nagyobb esélyel indul év végén újra, plusz ha “új” emberekkel spékelik meg a listát többen szavaznak..a “tuti” embereikre is, ráadásul a több féle MKP közeli polgári kezdeményezés (Szeretlek Gúta vagy a Köz-Ért) is a “tuti” embereket hivatott “bebetonozni”, ennél fogva a 15 lehet az optimális képviselő szám, az viszont érdekes paradoxon hogy a hivatalvezető is az MKP képviselő jelölt listáján van…ha megválasztják lemond hivatalvezetői funkciójáról vagy, hogy van ez? Na nem spekulálok tovább. Egyenlőre marad a 17 képviselővel működő testület a következő választási időszakra is.

Közben mégérkezett Krsko úr a Slovak telekomtól így rögtön előre is hozzuk ezt a programpontot: FTTH optikai hálózat egész városban történő kiépítése.  Ernő barátom már lassan két éve foglalkozik a történettel, a Telekom tervezett egy próba és minta beruházást, egy kissebb város teljes direkt optikai lefedésére: Gútát választották. Komunikáltunk a projektánssal már párszor ezért tudom, hogy a német anyavállalt konkrét büdzsével dolgozik, ahol szűkök a határok és óvatosan jelezték felénk nem fognak százezreket fizetni azért hogy közterületen lerakhassanak egy darab kábelt. Egy rövid zárt ülésen tisztába raktuk miről is van szó: minden háztartásba direkt optikai kábelt húznak a projekt keretein belül, olyan sávszélességet tesz ez lehetővé mint nagyvárosokban van (TV, internet, radio), a városban mintegy  93%-os lefedettségben (egyedülálló az országban a városok tekintetében), még lukratívabbak lesznek a gútai ingatlanok, a Telekomot kötelezik a hivatalok a hálózat más szolgáltatók számára történő bérbeadására (nem lesz monopol helyzetben), 1.2 millió eur értékben invesztál ide a Telekom (számoljuk ki mikor térül meg?), nem tudnak még egy hónapot várni a döntésre. Végül a testület többsége támogatja, hogy a Telekom olcsóbban kapja meg a tárgyi terhet a 40km vezetékre. Hozzáteszem, ha Ernő nem veszi fel ezt a szálat és jön megy a hivatal és a Telekom emberei közt az elmúlt fél évben ez is elúszik…kb úgy mint a Lidl.

Ma még porondon volt a gútai vásár is. A legnagyobb változás az előző évekhez képest, az hogy a borutca beköltözik az iskolaudvarra a koncertekhez, fizetős belépő lesz így, valamint a központban nem lesz semmi hasonló műsor a VMK előtt. A terv az öregsuli udvarán az elrendezésre:

Meglátjuk, lehet így lesz a jobb.

To be continued …

Forró Tibor

Vissza