Nyári szünet?! Önkormányzat!

A nyári időszakot egy rendhagyó önkormányzati üléssel kezdjük. Remélhetőleg nem éjjelig mint az előző volt. Majdnem minden képviselő jelen van, csak Németh Iveta, Hájas Tomi és Kögler Zoli még nem érkezett meg a kezdésre.

Az első programpontban a gútai iskolaügy anyagait tárgyalja a testület. Takács Imi beszámolójából tudjuk meg, hogy az idei ovisok létszáma (beiratkozások szerint): magyar óvodába 37 és a szlovák nyelvű óvodába 42. Azt hiszem első éven van ilyen előzetes arány, hogy a szlovák oviban van több gyerkőc. Aztán azt is megtudtuk, hogy az “Öregsuliban” megnyílik az első osztály, 10 elsőssel (8 roma). Meg azt is, hogy most először fog csökkeni az összdiáklétszám ebben az intézményben 200 alá! Valószínű az aktuális költségvetést (az iskoláét és a városét is) ez már fogja érinteni. Előreláthatólag 15000Eur lesz az idei éves hiány!! Ami a következő évben sem lesz kevesebb… Főleg ha hasonló beiratkozási számok várhatóak (már pedig a tavalyi prognózis nem jósol jobbat). Gondoljunk csak vissza, pl. az “Alma mater” című blogomra… vagy a “Szuperiskola” történetére. Mára teljesen bebizonyosodott, hogy az általunk is szorgalmazott iskola összevonás az iskola megmentésére irányult és a “semmit tevés” a fokozatos leépülését okozza.
REKAPITULÁCIÓ: Két éve Horváth Árpád polgármester kezdeményezte ezen tárgyalásokat, amikor többen szorgalmaztuk a megoldást: vonjuk össze a két intézmény vezetését. Viszont  önkormányzaton páran ellenezték, majd szülők szólaltak fel, gyerekek gyűjtöttek az “iskola bezárása ellen” petíciót etc.. A felvidéki média is felkapta a dolgot, amikor az ellenzőket és a tiltakozókat kérdezték először, kendőzetlenül mondták el véleményüket, a támogatók közül engem megtalált Vasík János, az iskolaügyi bizottság elnöke, sem más “támogató” viszont nem nyilatkozott a Patria rádiónak. Végül pedig Horváth Árpád megvétózta a testület többségi döntését, nem történt semmi változás.

A következő pontunk a Pons Danubii EGTC kérévnye, érkezik Bara Zoltán igazgató az testületre. Ma egy kéréssel jött felénk: a 2019-es éves tagdíjat (Gúta) kérné befizetni még idén, mivel a nemzetközi pályázatok előfinanszírozásosak. Jelenleg 6 pályázatban dolgoznak, amiből több érinti Gútát is: Tatai vár játszótér, kerékpár kölcsönző állomás, turisztikai koncepció (régió). A testület támogatja az igazgató kérését, Gúta befizeti előre a 2019-es tagdíjat a Pons Danubii-nak. Bízva abban, hogy még idén megépül a tatai vár makettja játszótér formájában a futópálya mellett.

A továbbiakban jönnek a vagyonjogi beadványok és pár egyéb érdekesség, pl.: végre megújul a kultúrház két WCje is idén. A beruházás összege 14853 Eur, a kivitelező (közbeszerzés nyertese) a Gutte Kft.

A testület végén, az interpellációk keretén belül, felmreült több érdekes kérdés is. Többek közt a Győr utcai tömbházak ügyében kiderült, hogy több esetben “utólagos építkezési engedély van”, bármit is jelentsen ez... Meg is ütötte a fülem, mert Gapszi barátom pl. egy kis disznó ólat akarta elbontani és a helyére egy beton teraszt hagyni/bővíteni a múltkor és ez miatt körbefutottunk minden hivatalt (bontási engedély, projekt, dozor etc.). A napokban meg a főúton “csinzsákot” építenek engedélyeztetés nélkül?! Na ez így szerintem nem “olasz”. Ernő kért is egy tájékoztatást a következő testületre ezekről az építkezésekről. Kíváncsian várjuk! Mészáros Imre (az építésügyi osztály vezetője) azt állítja, hogy Gútán “nincs kettős mérce”. Lehet csak vannak “egyenlőbbek”? Ahogyan nagy kedvenc filmemben a Török mondja: “de nem értek a gyémánthoz. Antwerpenben terem?!” :-/

Azt hiszem ma volt a mostani négy év legrövidebb önkormányzata, bizonyára a Brazil meccs is sokat nyomott a latba :). Bár a múltkori maraton után nem nagyon bánjuk, főleg ilyen melegben. Rövid szünet után Szeptemberben jön a hajrá 🙂

Forró Tibor

Vissza