BC Knives Streetball FTW: Visszatekintés

Február 23-án a város legeredményesebb sportolóinak a kiértékelésén a városi rendezvényeket, sport tornákat is értékelte a sport bizottság. A 10. BC Knives Streetball Cup 2017 nyerte meg ezt a külön díjat. Egy fantasztikus gála zárásaképp vonultunk a színpadra a srácokkal, hogy átvegyük, felemelő pillanat volt! Minden fel voltunk dobva, hogy értékelik a munkánkat.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Bizony, tizedik alkalommal szerveztük meg és bonyolítottuk le a Streetball tornát, tavaly rekord méretekben. A 10 alkalomból egyszer fordult csak elő, hogy nem a gútai vásár ideje alatt volt a torna. A “nyertes” tornáról készült aftervideónkat is levetítették a kultúrházban:

FLASHBACK

Még diák kournkban kezdtük el ezt a sportot, anno a szlovák suli tornatermében és az egyházi gimi udvarán. A 2000-es évek elején már több tornán is részt vettünk, Komáromban, Dunaszerdahelyen, Galántán. Ezzel egyidőben évről évre fejlesztettük a streetball pályákat az újsuli udvarán, valamint 2db profi mobil kosárlabda állványt is sikerült beszerezni (sportcsarnok). Az első “profi” streetball torna amit dokumentáltunk a 2005-ös dunaszerdahelyi streetball:

Adrián barátunk kamerázott, ha jól emlékszem még szalagos kamerával 🙂. Abban az évben sikerült beszerzni az első gútai kosárlabda csapat mezeit, kék fehér színben. Emlékszem Árgyusi Imre arcára mikor Kürti Petivel ültünk a polgármesteri asztalnál és támogatást kértünk rá. Csodálkozott, hogy kosárlabdázók is versenyeznek gútai színekben. Végülis mindnen további nélkül a város támogatta a kezdeteket, meglettek a csapatmezek. Akkoriban indult el a szerdahelyi és a gútai, komáromi kosarasok közti együttműködés is. Azóta több ízben szerveztünk közös akciókat és segítettük egymás rendezvényeit.

A gútai streetball szervezése 2006-ban indult. Amikor szombati edzésen beszélgettünk az aktuális nyári tornákról és valaki bedobta: “Miért nem csinálunk itt is egy fordulót, hisz 3 félpályánk megvan hozzá“. A szülők közül többen pártolták az ötletet és az idősebb kosarasok is mellé álltak. 2006-ban Gőgh “Luigi” ávia-ja volt a szervezői “sátor” amikor a nem hivatalos “nulladik” gútai streetballt szerveztük. Azt hiszem 12 csapat versenyzett, zömében Gútaiak, de jöttek komáromi barátaink is. A gútai kosarasok szervezték és bonyolították is le. Mindenki hozta amit tudott, segített amivel tudott és játszott is a tornán. Elindult valami, valami nagy! 
Attól a pillanattól kezdve minden tornára úgy mentünk, hogy figyeltünk és érdeklődtünk a szervezőknél: “..és ezt hogyan?“. Az így szerzett tapasztalatokat és a BCK tagjainak kerativitását latba vetve évről évre komolyabb tornákat szerveztünk. Elkezdtük hirdetni regionális szinten, majd nemzetközi streetball tornák oldalain is. A BC Knives csapatai amikor csak tornára mentek vitték a gútai streetball hírét és ha volt a szórólapokat is.
2010-től már azon is gondolkodtunk, mivel tudjuk még színesebbé tenni a Streetball tornát. Ötleteltünk mindenféle kitöltő programról, sportversenyekről. Forgács Attilával a kulutrális és szórakoztató vonalat igyekeztünk bővíteni. 2011-ben amerikai autó kiállítás és bemutató volt a streetball pályán (aftermovie katt). A torna végére pedig élő koncertet szerveztünk, fellépett nálunk a Hősök! és a Jóvilágvan párkányi formáció. Az egészhez hozzájárult, hogy Tóth Peti a legeljétől fogva tolta a marketing alá a profi tartalmat. Fitos Norbi barátunk pedig éjt sokszor nappallá téve gyártott és dolgozott, hogy minden meglegyen. Mentek a plakátok, szórólapok, lokális tvben spotok, e-mailek és hirdetések weben. Elkezdtünk vírus vidókat készíteni, hogy propagáljuk a tornát. Erik (Jakuza) közreműködésével készült el a legelső aftermovie is a 2011-es tornáról (aftermovie katt). Egyedi és szórakoztató ötletekkel megspékelve készül mindig a tartalom. Ez volt az egyik a legelsők közül:

A streetballon minden évben minden játékos kapott tematikus emlék pólót, reggelit és ebédet. Ja, az ebéd, már hagyománnyá vált a katlanban főzött gútai gulyás. Az utóbbi években már két katlanban főzünk, hogy elég legyen mindenkinek (36 csapat meg a staff az mostanra 200 fő). De nem akármilyen gulyás készül ám nálunk! Friss marha és disznóhúst kapunk a gútai támogatóinktól, a főzést pedig szintén “mesterekre” bízzuk. Volt már hogy Gőgh Misibáty és Forró Joe főztek és volt hogy Soóky Dénes chef bartáunk állt a katlannál.
Minden évben igyekeztünk színesíteni a versenyt is, Gáspár “Kiri” Botond barátunk javaslatára bevezettük az amőbát az ügyességi versenyhez, nagy sikere lett. Juteszembe Kiri, azt hiszem már öt alkalommal lépett fel nálunk a Jamnastyx kosaras formáció. Budapesti barátaink minden alkalommal káprázatos zsonglőrködéssel színesítették a streetballt. Aztán volt olyan év is amikor Ollé “Csoki” Tomi közreműködésével (az X-Shot és az Amunex) katonai bemutató is volt a pályán:

Évről évre nőtt a csapatok létszáma, olyannyira hogy már 2016-ban határt kellett húznunk: “30 csapat lehet maximum!“. Dévai Dénessel már arról beszéltünk 2016 elején, viccesen, hogy építünk még egy pályát ha ez így megy. Nem gondoltuk komolyan, vagy mégis?! 2017-ben megépült az új fél-pálya az újsuliban, hogy a 2017-es tornára már tudjunk 36 csapatot fogadni. És jöttek is! Jöttek kosarasok Komáromból, Dunaszerdahelyről, Bősről, Pozsonyból, Galántáról, Sélyéről, Szencről, Surányból, Újvárból, Párkányból, Nyitráról, Rimaszombatból, Tatabányáról, Budapestről. Annyian voltunk, hogy idén az összes fotós barátunknak a segítségére szükségünk volt, hogy minden résztvevő egy képen legalább rajta legyen :). Jogos, a fotók, a kezdetektől igyekeztünk dokumentálni a tornákat. Fűri Gabi, Tóth Tomi, Nagy Robi és Nagy Viktor barátaink minden évben jöttek és fotóztak. Talán többet mászkáltak a pályán mint a játékosok sokszor :)). Fergeteges képeket lőttek mindig.

Ferenczi Kornél és Berecz Dávid pedig adta alánk a “lovakat”, hozta a hangcuccát, hogy a torna alatt legyen muzsika és mindenki hallja a hangomat is. Banás Zuzi pedig már több alkalommal hozta tüneményes táncosait, hogy szórakoztassák és buzdítsák a kosarasokat. A streetball tervezését a klub vezetőségével már tavasszal elkezdjük, de a kemény meló az esemény előtti hét mindig. Egy napba sűrített hatalmas kosárlabda bajnoksághoz a több mint 100 meccshez és a kiegészítő programokhoz: felszerelés, sátrak padok, kábelezés, főzéshez kellékek és még rengeteg más apróság. Ezt mind magunk logisztikázzuk oda és vissza, Sholva mindig a mindenes, neki sokat köszönhetünk! Az előkészületi és lebonyolítási (nem utolsó sorban az utómunkálatoknak is) sok része van a rendezvénnyel kapcsoaltban. Nagyon sokan hozzájárultatok a tornához, megpróbálom vlamennyiünket egy szuszra megemlíteni, bár biztos kifelejtek valakit (előre is elnézést):
#denes#toth#gabszi#jimmy#sholva#gabe#djberecz#sylon#sused#caca#czabi#ati
#vix#tracy#ricsi#jakuza#mokica#bogi#petra#gabika#mikilaci#labirobi#szeg#quazi
#zuzi#kai#viki#shoshana#hajni#bia#meli#dina#juci#melti#veroni#anett#manci
#ildiko#alex#handyman#jamnastyx#kiri#lepke#lili#beny#oggy#ollezsolti#evi
#katus#macoo#sookydenes#podma#viktor#szipzsolti#bikamisi#joe#kurtizsolti
#mateorsi#dixi#bore#luigi#miro#jandy#sanya#BCKNIVES … 

A tíz év alatt rengetegen segítettek nekünk a szervezésben, díjakkal, adományokkal, munkával. Nagy köszönet mindenkinek aki hozzájárult a rendezvényeink sikeréhez! Az én szememben a gútai a legjobb streetball torna! A legfontosabbak a gútai kosarasok és barátaink akik minden évben jönnek és tesznek azért, hogy az aktuális streetbal megint sikerüljön és még jobb legyen mint az előző volt! BCK STAFF: Köszönöm nektek, vagy köszönjük egymásnak! :-* 

A BC Knives Streetball facebook oldalát a képre kattintva éritek el. Érdemes végigtekerni, rengeteg fotó és videó van ott:

A klub honlapján is sok érdekes dolgot találtok: www.bcknives.org

Forró Tibor

Vissza